Paleo kérdőív 2014

A Nagy Paleo Biznisz Naiv Áldozatai 

Divatos téma a paleolit életmód, rengeteget olvashatunk róla, és úgy tűnik, a paleoról mindenkinek megvan a maga véleménye. Ismerjük a dietetikusok véleményét, tudjuk, mit mondanak az orvosok, mit mond az utca embere, aki egyébként alig ismeri a paleot.

Hetente jelennek meg cikkek, amelyekből kiderül: mi csak húst hússal fogyasztunk, és azt is nyersen! Ettől persze borzasztóan érezzük magunkat, de mi továbbra is kitartóan diétázunk, bár kritikusaink szerint egészségünk inkább hanyatlik. És ha nem lenne elég, hogy saját egészségünket rongáljuk, még ökológiai világválságot is előidézünk.

Mindez pedig miért történik? Mert minket folyamatosan félrevezetnek és befolyásolnak, azaz mi vagyunk a Nagy Paleo Biznisz Naiv Áldozatai állítják kritikusaink.

Elméleti vita és gyakorlati tapasztalat it-is-beyond-a-doubt-that-all-our-knowledge-that-begins-with-experience-immanuel-kant

Mindezt talán eltúlozzuk, de egy bizonyos: a szakemberek alapvetően a paleo elméleti alapjaival foglalkoznak. E teóriákat próbálják cáfolni, és bizonygatják, hogy nem működhetnek a gyakorlatban mi több, károsak az egészségre. Mindez rendben is lenne, hiszen fontosak az elméleti viták, de az elmélet mellett a gyakorlati tapasztalatokat sem szabad figyelmen kívül hagyni. A paleozók személyes véleménye, tapasztalata úgy tűnik teljesen háttérbe szorult. Őket nem kérdezi senki, hogy vannak, hogy szolgál az egészségük. Sem a dietetikusok, sem az orvosok nem érdeklődnek. Pedig ha valakinek, igazán a paleósoknak van első kézből tapasztalata arról, mit is jelent valójában ez az életmód és mit ad hozzá az életéhez. The questionnaire

A Nagy Paleos Kutatás 2014 

Minket nem az elméleti vita, hanem éppen a gyakorlati tapasztalat érdekelt, méghozzá a konkrét számok. Eddig nem készült hasonló felmérés itthon, így ezt a hiányt szerettük volna pótolni, amikor megkérdeztük a paleozókat a személyes tapasztalatukról.

A paleokocka.com oldallal együttműködve elkészítettük a Nagy Paleos Kérdőívet, amit 709 paleozó töltött ki online.

A felmérés bár nem reprezentatív a teljes „paleos társadalomra” – ha van ilyen egyáltalán -, hiszen az 50 évnél idősebb korosztály alulreprezentált az internethasználók körében (e korosztálynak csak a harmada használja az internetet¹), az eredmény mégis elgondolkodtató.¹(forrás: NRC: http://nrc.hu/kutatas/internet_penetracio).

Anekdotikus gyógyulás? 

Az elméleti vitákban gyakran átsiklanak a gyógyulások ténye felett, és azok mindössze az „anekdotikus gyógyulás-történetek” szintjén maradnak. Összesítve még nem láthattunk a paleozásról statisztikai adatokat. Azonban mindez számszerűsítve, mintánkon vizsgálva már nem nevezhető anekdotikusnak.

És bár lehet vitatkozni a kérdőív adatgyűjtési módszerének tudományosságáról, az mindenképp kiolvasható az eredményekből, hogy itt jóval többről van szó, mint egy újabb diétás hóbortról, vagy egy újabb üzleti fogásról. Kutatásunk arra biztosan alkalmas, hogy kiinduló alapot nyújtson újabb kutatásokhoz, vagy akár kontrollált kísérletekhez a jövőben.

Lássuk a kérdőív eredményeit…
Demográfia –>
Általánosságok –>
Egészség –>
Üzenetek  –>
Módszertani korlátok  –>


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s