Paleo Elmélete

Valószínűleg ez a bejegyzés másról fog szólni, mint amit sokan várnak.

Tudom már így is rengeteget beszéltem és igazán befejezhetném már. Csak még egy gondolat.

Én táncosnak készültem, később pszichológiát tanultam és piackutatást. Van munkám és van magánéletem. Van némi szabadidőm, de persze lehetne több is. Rengeteg dolgot elolvastam az egészséges táplálkozással kapcsolatban, a paleoról, betegségekről…rengeteg dologról. Nagyon sokat elolvastam, de biztosan lenne még párezer könyv, tanulmány amit elolvashatnék. Egyértelmű, hogy nem tudom mind elolvasni. No de:

Tudom-e mit evett az ősember?

Nem tudom. Nekem mezei halandónak halvány lila gőzöm sincs. Elolvashatok erről egy könyvet és elhihetem, hogy igaz, amit olvasok. Időgépem nincs, tehát megbizonyosodni nem tudok róla.

Tudom-e mit esznek a ma is élő törzsek?

Nem tudom. Nekem mezei halandónak halvány lila gőzöm sincs. Elolvashatok erről egy könyvet és elhihetem, hogy igaz, amit olvasok. Sosem látogattam meg őket és nem mértem fel az egészségi állapotukat. Más megtette, de az nem én voltam. Én csak hinni tudok neki.

Mások többet tudnak?

Kétlem. Ne gondoljuk, hogy más ezzel máshogy van. Az emberek nagy része befogadja passzívan, amit mások mondanak neki. Minél nagyobb tekintélyű az ember aki mondja, annál hihetőbben hangzik a számukra (pl. orvos, dietetikus, guruk). Meghallgatja, elhiszi és tovább adja, mint tudást. Az emberek 99,9%-a nem tudja mi a valóság a sok sok teóriával, ajánlással kapcsolatban. A legtöbben még csak nem is olvasnak utána semminek. Vannak páran, akik igen, de ők is csak elhiszik, amit olvasnak. Az emberek nem tudnak, csak hisznek!

Igaz-e a paleo mögötti tudományos háttér?

Nem tudom. Igazából fogalmam sincs. Nem vagyok tudós, nem ezzel foglalkozom egész nap, bár egy élet is kevés lenne, hogy mindennek utánajárjak. Hiába volt a kedvenc tantárgyam a biológia és az ember fiziológiája, a válasz, hogy nem tudom. Megint csak elolvashatok ettől száz könyvet és elhihetem, hogy igaz amit olvasok.

Működik a paleo?

Egy dolgot biztosan tudok.

Ha betartom azt, amit a paleo mond, akkor tünetmentes majd az összes nyavalyám. Bárki bármit mond. Ezt egyrészt szubjektíven érzem, másrészt 3 havonta járok vérvizsgálatra és látom az eredményeket. Én a tudásomat a gyakorlati életből szereztem, onnan hogy kipróbáltam. Természetesen a legtöbb irodalmat elolvastam, de nem abból tudtam meg, hogy nekem jobban kellene lennem. Nem vagyok ügyes az autoszuggesztióban. Gyakorlatban tapasztalom, hogy jól vagyok bármit is mond a teória, vagy ellenteória.

Mielőtt belevágtam a paleoba nem csak a paleoról tájékozódtam, hanem más lehetséges módszerekről is. Összevetettem őket, mi miben segíthet, melyik mit hogyan magyaráz. Szénhidrát diéta, endometriózis diéta, cukorbeteg diéta. Amit a paleo mond, az nem egy izolált dolog, rengeteg más diéta, irányzat is hirdeti (pl. GAPS). A paleo nem egy magányos kis sziget a tudomány tengerén. Mikor osztottam-szoroztam nekem a paleo tűnt a leglogikusabbnak (józan paraszti ésszel).  Bevallom a személyes gyógyulástörténetek adták meg az igazi lökést, hiába szubjektívek, számomra sokkal nagyobb jelentőségük volt, mint bármilyen elméleti magyarázatnak. De természetesen az elméletet is elolvastam.

Összefoglalva: Én jól vagyok köszönöm. Bárki bármennyire is igyekszik meggyőzni az ellenkezőjéről, nem fog tudni. Még, ha az elmélet szerint nekem rosszul kéne lennem akkor is jól vagyok.

A paleo nem hit kérdése. Én nem elméletben mérlegeltem, hogy jó lesz-e a paleo nekem, hanem gyakorlatban megtapasztaltam.

Más is csak így tudja eldönteni igazán mi az igazság. A gyakorlat mutatja meg igazán mi működik, mi nem, nem az elmélet.

…mit mond Paleo Coelho? Ha érdekel, itt találod –>

Kant


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s