Paleos Általánosságok

Paleo, az új divat hóbort 

Sok ember úgy gondol a paleo étrendre, mint egy Újabb Divat Hóbortra, ami arról szól, hogy a sportolást elutasító, lusta fogyókúrázónak eladnak valamit, ami természetesen drága, és amitől az illető a karosszékben ülve is garantáltan lefogy.

Sokan azt is gondolhatják, hogy egy paleos sok készen kapható paleos termékeket fogyaszt. Csak besétál a legközelebbi paleos boltba, ahol a polcokon garmadával sorakoznak a paleos késztermékek, néhányat közülük leemel, sok pénzért megvásárol, majd azonnal akár el is fogyasztja azokat, ha éppen megéhezett.

Mi sem áll távolabb a valóságtól!

Egy paleó étrenden élő ember élete egyáltalán nem ilyen egyszerű. Találunk ugyan paleo boltokat, ahol valóban nagyon drágák a termékek, azonban nagy tévedés, hogy a polcok roskadoznának a késztermékektől. Nincsenek mirelit paleos pizzák, konzervek, de nincs minden sarkon paleos hamburgerező sem, mint ahogy paleos pékség sincs a metro aluljáróban, sőt a munkahelyi büfében sem árulnak paleo szendvicset, amit ebédre elfogyaszthatnánk.

Egy paleozó nem mondhatja, hogy „útközben majd gyorsan bekapok valamit!”, mert nincs mit.

Fast food

Csoda a konyhában történik 

Egy paleosnak minden ételért meg kell dolgoznia: a konyhában.

Bár léteznek cégek, amelyektől lehet paleos készételeket rendelni, a paleozók döntő többsége, jóval több, mint háromnegyede magára főz otthon (80%). A paleozók mindössze 4 százaléka rendel magának kiszállítóktól rendszeresen, 16 százalékuk pedig vegyesen teremti elő az ételeit, néha rendel, néha maga főz.

Hiába akad sok paleos termék a piacon, nincsenek csodakészítmények, a csoda inkább a konyhában történik. Aki nem szeretne éhen halni, jobb, ha megbarátkozik a gondolattal: nincs lazsálás, irány a főzés!

PÁltalános-ki foz rad etkezesek

Magányos “Mártírok”

Az egész háztartás paleozik? Egyáltalán nem biztos, hogy az egész család átáll a paleolit életmódra.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha nem mindenki paleozik, akkor többfélét kell főzni, ami még több munkát jelent a konyhában. Mintánkból kiderült, hogy a paleozók majdnem fele egyedül paleozik a családban. A családok 17 százalékában bár többen is paleoznak, de nem mindenki, tehát a családok jóval több, mint felében nem elég egyféle módon főzni. Ez további terhet jelent a háziasszonynak, miközben folyamatos a kísértés, hiszen hagyományos alapanyagokat is tartanak a konyhában, amelyekből a megszokott ételek készülnek. Ez nyilvánvalóan próbára teszi a paleozó kitartását.

PÁltalános-hanyan paleoznak   PÁltalános-hanyan paleoznak2

Shopping-list-purse-14.3K

A paleo drága?

Ha összeszámoljuk, hányszor nem megyünk el az orvoshoz, és mennyi gyógyszert nem veszünk meg, akkor nem az. A paleo ebben a megközelítésben már olcsó. Ezt akár el is fogadhatjuk, de mi az igazság, hogyan látja ezt egy paleos a mindennapokban?

Nos, a megkérdezettek 62 százaléka gondolja úgy, hogy anyagilag megterhelőbb a paleo diéta, mint a hagyományos étrend. Tehát hiába, mi is úgy látjuk, hogy ez az életmód drágább. Mégis úgy tűnik, nem ez a legnagyobb problémánk a paleozással.

Mi okozza nekünk a legnagyobb gondot? Nem az árak. Az mindössze a negyedik helyen szerepel a listán. Sokkal nagyobb feladatot jelent számunkra egy vendégség, egy éttermi látogatás, ahol el kell magyaráznunk a vendéglátónak vagy a pincérnek, mi minden nem lehet a tányérunkon. Sokszor sikertelenül.

PÁltalános-legnagyobb gond

Újabb fogyókúra?

Azt gondolhatnánk, hogy az emberek többsége alapvetően fogyókúra miatt fog bele a paleoba. De ez távol áll a valóságtól. A megkérdezettek mindössze 17 százaléka kezdett bele súlycsökkenés iránti vágya miatt a paleoba. A döntő többség betegség miatt diétázik, vagy azért, mert hosszú távon gondolkodik, és szeretné megőrizni egészségét.

PÁltalános-miért mikor

Tiszta lelkiismeret Csalás

Az eredmények szépségéhez tartozik, hogy a súlyvesztést és egészségi javulásokat annak ellenére érték el a diétázók, hogy akarva-akaratlanul, néha ők is „megbotlanak”.

A válaszadók őszinték voltak ebben a kérdésben: 88 százalékuknál néha „becsúszik” egy-két nem paleos étel. Főleg az alkohol, az édesség, a rizs és a krumpli szerepel a favoritok között. A „félreevésben” – érthető okok miatt – nagy különbség adódik attól függően, milyen céllal paleozik az illető. A betegség miatt paleozók lényegesen szigorúbban tartják magukat a szabályokhoz, míg a fogyókúrázók gyakrabban kirúgnak a hámból, náluk az édességek állnak az első helyen.


Mivel szeged meg

 

 

PÁltalános-felreeves vs miert palozik
PÁltalános-mikor szeged meg

 

Mikor szegem meg

További elemzések…
Egészség –>
Üzenetek  –>


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s