Személyes üzenetek

Üzenet

A kérdőív lehetőséget adott arra is, hogy üzenjen a kitöltő. Rengeteg lelkes kommentet kaptunk, jó volt olvasni őket. Íme néhány példa arra milyen üzeneteket kaptunk a teljesség igénye nélkül.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 ~

“A puding próbája az eves”. Akinek módjában áll, mindenkinek ki kellene próbálni a paleo-t, de minimum a glutén és tej – tejtermék mentes étrendet. Csak nyerni lehet, veszíteni nem. “

 ~

“Csak javamra vált. Egy jobb életminőséget kapni, jobb életkilátásokkal, csak az tudja igazából értékelni, aki már megjárta a poklot.”

 ~

“Nem mindegy milyen információkhoz jut hozzá az ember, s tesz magáévá. Hiteles, megbízható tudást kell közölni, a változásokat nyomon követni, napra késznek lenni, közlőnek és befogadónak egyaránt. Fontos a nyitottság a rugalmasság. Csak semmi merev kötöttség.

A tudás birtokában minden megtett kis lépés előbbre visz, csak merni kell elindulni.”

~

“:-)))) köszönet a paleoért”

 ~

“Tisztelt Kérdező! A paleó megváltoztatta az életemet teljesen jó irányba, nem térnék vissza a régi táplálkozási szokásaimhoz. Szeretnék többet tudni a gyulladásos bélbetegségek és a paleó témáról, úgy érzem, hogy szinte csak a cukorbetegek és az érrendszeri betegek kapnak e témában kellő segítséget.“

 ~

“Boldog vagyok, hogy rátaláltam a paleóra. Még nagyobb boldogság, hogy egyre többen figyelnek elismeréssel, észreveszik és szóvá is teszik a változásokat, amiket látnak, tapasztalnak rajtam.Nem csak az egészségi állapotom, hanem a lelki állapotom is javult: az önértékelésem,önbizalmam.

Nem térítek. Ha valaki kérdez, válaszolok. Csak annyit, amennyit hallani akar. Így is már 3 ember lépett hatásomra a paleósok táborába. :)”

 ~

“A fentiek alapján 99,9%-ban eleget teszek a paleolit táplálkozásnak, nem terhes számomra, sőt szeretem és egyszerűbbnek tartom, kivéve a beszerezhetőségét.

 ~

“A férjem autoimmun eredetű vastagbélgyulladása sokat javult. Ez inkább a közérzetére vonatkozik, orvosnál nem voltunk a paleo óta, így nem tudjuk, ez megjelenik-e a leleteken. Régebben sokszor fájt a hasa, a paleo óta ez nem jellemző. Paleo előtt hajnalonként felébredt arra, hogy WC-re kell mennie, mostanában van, hogy egész délelőtt nem megy. Ha valamiért több napig nem paleo szerint étkezünk (pl. szülőknél, mert ők nem hajlandóak úgy főzni, vagy nyaralás miatt), észrevehetően rosszabb lesz a közérzete. A gyógyszerét most kezdte el csökkenteni, napi 3-ról 2-re, fél év múlva pedig szeretné elhagyni.”

 ~

“A férjem cukra teljesen normális értéket mutat a kezdeti 11,3 után. A vérnyomása is helyreállt ma már arra sem kell gyógyszert szednie. Sokat javult a közérzete, tele van energiával ugyanakkor sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb is lett. 15 kg-öt fogyott. Nekem gyakorlatilag elmúltak az emėsztési problémáin amivel 15 éve küszködtem.”

~

“A fiam betegsége miatt kezdett el paleozni az egész család, (a férjem csak akkor, ha otthon étkezik) de mindannyiunk egészsége javult.”

 ~

“A fogyáshoz nem írtam konkrét kilókat, mert amióta elkezdtem paleózni, kétszer terhes is voltam. Az első terhesség után többet fogytam, mint amennyivel kezdtem, pedig előtte sem voltam elhízva (52 kg-mal kezdtem és 46 kg-ra fogytam le). Paleo előtt ingadozott a súlyom, stressztől függően. Most viszonylag jól tartom a súlyom.”

 ~

“A paleo legnagyobb előnye, hogy nem kell időnként “almanapokat” beiktatnom, mégis könnyedén megtartom a korábbi súlyomat – vékonyabb derékkal, mint valaha. Meglepve tapasztaltam, hogy egyébként is enyhe PMS-es tüneteim paleora szűnnek. Sajnos azonban ha kihágást követek el – a gluténre gyanakszom -, akkor az egykorinál súlyosabban jelentkeznek.“

 ~

“A horkolásom nagyon sokat javult.A köhécselésem megszűnt. Állandó igen magas energiaszint. Étkezés után nincs álmosság. Imádom ezt az étrendet.”

 ~

“A főtt ételek elkészítésével nincs semmi gondom, mert változatos recepteket találok az interneten. A gondom sajnos az, hogy a kenyér nagyon fontos számomra. Próbálom helyettesíteni, de a magokból hamar megunható, nem túl finom és nem mindennel jó kenyérpótlék készül.

A gyógyszereket nem merem elhagyni, mert a laboreredmények nem változtak.“

 ~

“A krónikus betegségemben is javulást várok, de tudom, hogy ehhez időre van még szükségem.”

 ~

“A laborértékek csak azért nem változtak jobban, mert eleve nem volt nagyon rossz. Kicsit jobb lett, és így már hibátlan. (pl. húgysav lement, triglicerid lement)”

 ~

“A legnehezebb vendégségben, étteremben, utazáskor tartani a paleó étrendet.”

 ~

“A nőgyógyászati problémám a rendszeres mozgás segítségével javult. A paleo diéta kevés mozgással erre a bajra semmit nem segített. Egyértelmu viszont a kedvezo hatása a egész állapotomra, ezért tovább tartom.”

 ~

“A paleo akkor drága, ha mindenből a legjobb minőséget veszem, ide értve az élelmiszereket és a vitaminokat is.”

 ~

“A paleo diétával lényegesen megváltozott az életem. Minden jobb lett .Gyógyszereim a szemétben. Nincs diabéteszes gyógyszerem, szívgyógyszerem…stb…semmi sincs, csak D vitamint szedek. Két hónapja viszont paleo-ketogénezek, nagyon szigorú vagyok magamhoz, de imádom, …hogy nem vagyok éhes, a vércukorszintem egyszerűen hihetetlenül jó, boldog vagyok. Köszi Szendi Gábornak, akinek cikkét elolvasva már másnap nagyot léptem a paleo felé!! Ezt minden embernek tudnia kellene, ezt a csodát, ezt a lehetőséget!!!”

~

“A paleo kezdetekor túl lelkes voltam, azt hittem, hogy a környezetem is az. Ha újra kezdhetném, lassúbb ütemben szoktatnám rá a családom többi tagját és nem mondanám meg, hogy étrendváltoztatás folyamata zajlik, a paleo kifejezést sem használnám.”

 ~

“Kívánom, hogy minél több ember ismerje meg a paleo elveit. Ha nem akar paleozni, legalább fogalma legyen arról, amiről lemond.”

 ~

“A paleót 2013 november végén kezdtem el. Ezidőtájt derült ki, hogy a metabólikus szindróma, s kezdődő cukorbetegség, s izületi gondok  mellett tejallergiás vagyok, emellett néhány magfélére is érzékeny vagyok. ( Bár sokan mondják, hogy a non invazív allergia teszt nem mérv adó, de sajnos tapasztaltam magamon, hogy többnyire reális.) Emiatt döntöttem úgy, hogy ráállok a paleóra. A közérzetem sokat javult, azonban  az eltelt idő szerintem még kevés ahhoz, hogy látványos eredményeket érjek el a korom,s a meglévő problémáim mellett. A 3 havi átlagos cukor értékem 2013. december 28-án 6,1 volt. A mostani otthoni méréseim általában 5-5,7 értéket mutattak úgy, hogy  1 hétig rendszeresen mértem az evés előtti, és evés után 1,5-2 órai szintemet. Azt tapasztaltam, ha este 8 körül utoljára gyümölcsöt ettem, akkor este 11-kor a cukorszint 6-7 közötti volt, s reggel éhgyomorra is 6- 6,1 volt az érték. Viszont ha két főétkezés között ettem a gyümölcsöt, akkor az nem okozott ilyen kilengést. A tapasztalataim alapján ezért azt javaslom,hogy az aki paleós életmódot akar folytatni, az  nézesse meg, hogy a használandó alapanyagokkal kapcsolatosan van-e intoleranciája, mivel ez emésztési gondokat is okozhat.

Nekem egyébként a legnagyobb gondot a kenyér nedvességtartalma okozza. Még nem sikerült olyan kenyeret csinálnom – a mikrós kenyér kivételével- amely ne lett volna belül nedves. pedig a recept szerint csináltam. Az új életmódban nekem a kenyér a legnagyobb gond, mivel reggelire kizárólag 3-4 dl  steviás, kókusztejes kávét iszom 1-2 szeletke kenyérrel.

Minden paleós társamnak kívánok további sikereket az új életmódban, az internetes receptek kidolgozóinak pedig köszönöm a sok ötletet, s segítséget, ami megkönnyíti a paleóra való átállást.“

 ~

“A paleoval egy új, jobb életminőséget kaptam.

Elmúltak a hasi panaszaim, lefogytam, energikusabb lettem. Viszont vidéken sokkal nehezebb bármit is beszerezni, így gyakorlatilag az önellátó gazdálkodást látom megfelelőnek. Saját baromfiudvar, saját zöldség, s így már alig kell élelmiszert vásárolni. A kenyér, az édesség nem hiányzik, nem pótolom semmivel. Ritkán készítek paleos sütit, de nagyrészt hús-zöldség-gyümölcs a menü. Nem érzem unalmasnak. Néha csodabogárként tekintenek ránk…”

 ~

“A paleót 6 hónapja kezdtem, a változásokat folyamatosan tapasztalom, eredmények jönni fognak. A fogyás az első ami megindult, és a migrén megszűnt. sok erőt ad a mindennapokhoz, és hiszek magamban, hisz képes vagyok váltani, változtatni.”

 ~

“A párommal nagyon szigorúan paleozunk január óta és a környezetünkben élők folyamatosan megjegyzik, hogy mennyire jól nézünk ki; nyilván megkérdezik mitől. Vannak akik már miattunk kezdtek el paleozni!”

 ~

“A rendszeres gyógyszerszedés rosszul hangzik,a valóság árnyaltabb. 50 mikrogramm levotiroxin negyede naponta. Korábban viszont rendszeresen szükség volt vaspótló kúrákra. Ez elmaradt, pedig még nem ért el a menopauza.

Nagyon örülök, hogy segíteni tudtam valamit a kérdőív kitöltésével. Ennél sokkal többel tartozom :)”

 ~

“A sok kilót a terhességek alatt szedtem fel, utana mindig szigorúan paleoztam, pár hónap elteltével mindet leadtam, a paleot amennyire tudom, tarotm. Szerencsére amugy is a húsokat, zöldségket es gyümölcsöket kedvelem.”

 ~

“A vőlegényem, aki csak passzív paleós (értsd: azért eszik így, mert azt eszi, amit főzök), és sosem lehetne rávenni egy ilyen teszt kitöltésére, majdnem 20 kilót fogyott az elmúlt kilenc hónapban, amellett a vérnyomása is normalizálódott és az emésztése is rendbe került. Ő egyébként nem szigorú paleózik, tehát hetente többször eszik kemény sajtot, heti 2-3 üveg sört, és időnként egyéb bűnözései is vannak… mégis rajta ámul az egész környezetünk, hogy mennyire megdöbbentő a változás. :)”

 ~

“Ahogy elkezdtem a paleót egy hét után azt éreztem, hogy végre megtaláltam a nekem való utat.
Sokat fogytam könnyedén és bár lehetne még fogynom, már az is nagy eredmény, hogy tartani tudom a súlyomat, ezért nem stresszelek, ha sikerül még fogynom nagyon fogok örülni, de már ez a szint is nagyon jó.

Mindenki ámul és bámul aki régóta ismer, 10 évet “fiatalodtam”, csinos és elégedett vagyok. A férjem (aki alapvetően paleózik velem, bár a riszt, burgonyát, saját sütésű kenyeret nem hagyta el) naponta elmondja, hogy milyen szép vagyok! Úgyhogy számomra a paleó az öröm forrása!”

 ~

“Ahogy fentebb írtam, a komoly állóképességi sport mellett a low-carb irányzatú paleóval kikészítettem magam. Leállt a pajzsmirigyműködésem (minden tünetet sikerült produkálni), már alig éltem… Szerencsére még időben rátaláltam a paleoleap.com weboldalra, ami nem a low-carb irányzatot követi, azóta ehhez tartom magam (a szénhidrátok fontosságáról: http://paleoleap.com/carb-directory/ ), így nem álltam le a paleóval, csak éppen nyugodtan eszek krumplit, néha mazsolát, a keményítőtől ill. glukóztól nem félek (viszont gyümölcsöt kevesebbet eszek a fruktóz miatt)

Tehát mivel nekem egészséges az anyagcserém, és a sport miatt nem leszek inzulinrezisztens (sőt! a túl kevés glukóz is inzulinrezisztenciát okoz…), számomra a paleó inkább a toxinok kerülését jelenti, nem a glukóz démonizálását…”

 ~

“Akarat gyengeség , néhai depresszió miatt,  a lustaság hogy főzzek és paleos alapanyag hiány miatt sajnos gyakran bűnözök, emiatt visszahíztam lassan a leadott kilókat. Olyankor visszatér a hasmenésem de érdekes hogy akkor hízom is, az ízületi merevség, rosszabbodik a közérzetem, fáradékony és kedvetlen vagyok. Öreg orvos szüleimnek , (80 felett) hiába érvelek a paleo mellett pedig nekik is javulna az egészségük. Röntgen aszisztensként dolgozom, nagyon sok paciensnek adok infot a paleo életvitelről. Jo lenne, ha be tudnám tartani 100 százalékosan, akkor jobb példa lennék a családomnak is. Teljes mértékben hiszem, hogy ez az egyetlen diéta-életmód, ami tényleg segít nem csak a betegeken, de az egeszségesnek mondott embereken is. “

 ~

“Amíg a pénztárcám engedi, kitartok a paleo mellett.

Imádtam az olasz konyhát, mégsem csábulok el, hogy olykor-olykor tésztát egyek – elég visszagondolnom, hogyan éreztem magam régen.

Fél év paleo után elmentem laborba – laktóz intolerancia pozitív, glutén intolerancia nem zárható ki, ám ki sem mutatható, mivel régóta nem fogyasztottam gabonát. Ha néha mégis fogyasztok valamiféle gabonát vagy keményítőt tartalmazó ételt – nem otthon -, a korábbi tünetek egyből jelentkeznek.”

 ~

“Amikor hallottam a paleoról nem is gondoltam hogy minden gond és kellemetlenség nélkül le lehet fogyni, méghozzá úgy hogy onnan fogyok ahonnan szeretnék. Ami még fontosabb sokkal fittebb vagyok kevesebb alvással is kipihenten ébredek. Amióta így táplálkozom nem fáj a fejem, vagy ha mégis enyhén érzem fájdalom csillapító nélkül kialszom, ami régen soha nem fordult elő. A környezetemben élőket igyekszem rábeszélni erre a módszerre.”

 ~

“Amikor nagyon szigorúan vettem a paleót, akkor drasztikusan elkezdtem fogyni, ezért vettem vissza a rizst és a krumplit az étrendembe. Ezek helyettesítői elég nehezen és drágán elérhetők…”

 ~

“Az életmód váltást már novemberben elkezdtem a tej elhagyásával, több zöldség és gyümölcs fogyasztásával, több mozgással,  de csak körülbelül három hete döntöttem a paleolit életmód mellett és bár már most is sok pozitív változást tapasztalok, de úgy érzem, hogy mérvadóbb lett volna ezt a tesztet pár hónap múlva kitöltenem. “

 ~

“Az emésztési problémáim 90%-ban javultak. A gyerekeimnél elért eredmények: 10 kg körüli fogyás, allergia elmúlt,  vérnyomás rendeződött.”

 ~

“Az én problémáim az ízületi gyulladással és a bőröm plöttyedségével maradtak. De lehet, ennek oka az éjszakai munka, sok kávé, kevés és nappali alvás és a kevés mozgás, s a paleo se tud csodát tenni:(“

 ~

“Az ízületi fájdalmaimon sokat segített a paleo az ismerőseim szerint sokat fogytam, bankban dolgozom a stressz nem igazán oldódott meg, de valószínűleg ezt nekem kellene megoldani. A bűnözés részemről a zabliszt  és a zabpehely alkalmazás mivel a mandula liszt nekem nagyon drága így lenmag, szezám és tökmagliszttel keverve használom a zablisztet. Így hogy a családban csak én paleozok nincs könnyű dolgom mert kétfelé kell főznöm, de ők ezt elfogadták igazán követni senki nem akar. 4 hónap óta csinálom. Köszönöm a segítséget és a jó tanácsokat.”

 ~

“Bárcsak többen paleoznának! Sokkal jobban vagyok.Tiszta szívvel tudom ajánlani másoknak,mindenkinek!”

 ~

“Csak így tovább!”

 ~

“Egészséges. Vagyok es nagyon fiatalos. !”

 ~

“Egy családtagomtól hallottam a paleóról. Két Szendi Gábor könyv győzött meg. Máig, további három családtagot vontam be. Szendi Gábor kezdőknek szóló könyvét is megkapták ajándékba, s el is kezdték étrendjük változtatását (egyelőre részlegesen).

Kérem, hogy válaszaim alapján erősítsenek meg abban, hogy ezzel a nem 100% paleóval is jó úton járok!

Köszönöm!”

~

“Egy GYÍK összeállítását javasolnám, kezdők, haladók, fogyni ill. “hízni” akarók számára. Tudom, ezekre megtalálhatók a válaszok az egyes paleo könyvekben, de összefoglalva még nem találkoztam ezekkel.”

 ~

“Én inkább ketózom. Az ízületeimnek ez vált be.”

 ~

“Én úgy kezdtem paleozni, elég szigorúan, hogy volt időm beszerezni mindent és energiám kíserletezni és főzni. Az ételekről, cukorról, kenyérről, tesztáról, stb. nem volt nehez lemondani egyaltalan, mármint nem hianyzik a tej íze, vagy az édes íz, sőt, az édességektől egy kicsit meg is undorodtam!


A nehézség tehat nem ebből fakadt, és peldául cukrot es tejet azóta semmilyen formaban nem fogyasztok (a kemeny sajtokat leszamítva) a nehézség akkor kezdődött, amikor kb. fél év utan újra sikerült munkába állnom, ráadasul külföldön, és ráadasul elég alacsony fizetésért, egyetemi tanulmanyokkal, és nyelvtanfolyamokkal “megspékelve”, egyszóval amikor újra felgyorsult az életem, ráadasul egy olyan párral vagyok megáldva, aki kenyér és tésztamánias, ráadasul nem igazán szereti a húsokat, a hal meg rettentő drága…és a lenyeg, hogy ugyan elvben tamogat a diétában, de mivel gyakorlatilag sokszor ő vásárol be es főz (ami egyebiránt tényleg egy áldás), egyre inkabb letértem a diétáról. De továbbra is fontosnak tartom, hogy hosszú távon valahogy helyet találjak ez életemben a diéta teljes körű folytatásához, de ehhez az eddigi életmódom csaladi rituáléit is meg kellene változtatnom, ami lassan megy… szóval nekem inkabb ez a nehéz a paleoban.

Amióta nem diétazom szigorúan, visszatért a hátfájásom, igaz, ez pont egybeesik azzal is, hogy azota többet dolgozom számítógép előtt, és kevesebbet mozgok, míg amig diétáztam nem dolgoztam és tebbet mozogtam – nehéz elkülöníteni a kettőt.”

 ~

“Ez egy számomra (aki már sok-sok diéta és étrend félét kipróbált) könnyen betartható étkezés.

Igaz vidéken egy kicsit nehéz az alapanyagok beszerzése, a netes  rendelésnek meg magas a szállítási költsége. De a különböző blogokban található áthidaló megoldásokat használva (főleg a mag alapanyagoknál, és egyéb liszt helyettesítőknél) eddig mindig sikerült az ízletes sütemények és ételek elkészítése.

Jó egészséget mindenkinek!”

 ~

“Február közepe óta paleozok, még kezdő vagyok. Érzem, hogy a fogyás is beindul. Laborban még nem voltam azóta. A vérnyomásom csökkent egy kicsit, de még szedem a gyógyszereket. Sajnos az egyik béta blokkoló, szeretném elhagyni. Remélem sikerül! Nagy segítség, hogy a menyem maximálisan paleózik, sok finomságot készít. Sok mindent Magyarországon szerzünk be, ott olcsóbb, ugyanaz az olasz tészta felébe kerül. Hazalátogatáskor jól feltankolunk ezekből.”

 ~

“Féléves a gyermekem, most kezdem a hozzátáplálást. A témában segített Elmira 1. szilárd ételes cikke és a jövőre gondolva a gyerek szakácskönyvet is megvettem. Nagyon jó ötletek vannak benne, például a sütőtökös és a fehérrépás palacsinta. Elégedett vagyok, hogy rátalált a családom a paleóra. Viszont sajnálatosnak tartom, hogy a mai egészségügy nem tolerálja a paleót. Egyik kedvencem, hogy nem megfelelő minőségű az anyatejem, mert nem eszem kenyeret. Aktuális problémám például, hogy a védőnő a hátam mögött felíratott valamilyen gabonás tápszert a hozzátápláláshoz. Két út van: vagy megmondom, hogy nem váltottam ki a receptet, vagy hazudok. De hazudni nem szép dolog. Tehát megint jön a csesztetés. A paleónak ez az egyetlen hátránya.”

 ~

“Fontos tanulságnak tartom a következőket, ami sok kellemetlenségtől kímélt volna meg, ha a paleózás kezdetekor tudok róla… Az első pár hónapban erőteljesen javuló állapotom hirtelen romlani kezdett, a migrén szinte mindennapossá vált, majd erős alhasi görcseim is lettek. Mivel mindezek ellenére nagyon hittem, hogy a paleó a megfeleő táplálkozási mód számomra, elkezdtem külföldi weboldalakon kutakodni, mi lehet a gond. Olvastam egy cikket arról, hogy az olajos magvak túlzott fogyasztása, ill. bármilyen élelmiszer intolerancia is okozhatja a tüneteimet. Az élelmiszer teszt ki is hozta, hogy a legtöbb ilyen mag heves reakciót vált ki nálam. Miután ezeket elhagytam, napokon belül eltűnt a görcs és a migrén! Bár így elég nehéz a paleó elvek betartása, megéri! :)”

 ~

“Ha bármit elkezdesz, tedd az teljes elszántsággal, becsülettel, mert ellenkező esetben, csak saját magad vered át! ….azoknak, akik gyógyulni szeretnének! :)”

~

“Habár látványos változásrról nem tudok beszámolni, kevésbé vagyok fáradékony, jobban bírom a fizikai terheléseket.“

 ~

“Hajrá! :)”

 ~

“Hálás vagyok Szendi Gábornak, hogy segít felnyitni azok szemét, akik ezt hagyják. Nélküle most gyógyszert szednék a magasabb cukorra. Olvasva Őt, eszembe sem jutott kiváltani a receptet és teljesen jól vagyok. A krónikus fáradtságom is megszünt. Már csak neki hiszek, mert mindent igazolt a szervezetem, amit Tőle “tanultam”. Köszönöm! :):):)“

 ~

“Hormon pótlásra szorulok a pajzsmirigy eltávolítás után. De egy pár napja úgy érzem, mintha nem lenne rá szükségem. Mert eddig minden nap tudtam/éreztem, ha esetleg kihagytam. Most meg ha elfelejtem sem jelent gondod… érdekes! és egyben nagyon örülök, ha ez a paleonak köszönhető.

Magát a diétát január közepén kezdtem. Nagyon sokat javított rajtam, csak még egy kicsit nehézkes a család többi tagjaira is kiterjesztenem. Főleg azért mert van, hogy reggel bereggelizek (általában valamilyen tojásos reggeli vagy paleo palacsinta) és utána szinte egész nap eszembe sem jut az evés.

Viszont nagyon rágcsálós vagyok (valószínűleg nyuszi voltam előző életemben), mindig valamit rágcsálnék… de már kezd kiütésem lenni a nyers répától és karalábétól. A magvakat is imádom, de nem egy olcsó mulatság…

Ja és az egész napos nem evészet mellett ugyan a lendületem/energiám megvan, de az erőm mintha cserben hagyott volna.

Egy hónappal ezelőttig minden nap tornáztam. Most örülök ha heti 3x rábírom venni magam. Nagyon kínkeservesen megy. Nyilván ez az alá evés miatt van, de ha egyszer nem vagyok éhes… ezen még dolgoznom kell.”

 ~

“Imádom a paleot! Több emberrel kellene megismertetni!”

 ~

“Jó lenne tudni kik azok az orvosok, akikhez bizalommal fordulhatnánk (akár háziorvosi szinten is) kik paleoval foglalakoznak.”

 ~

“Kb. 80 %-ban tartom a paleo elveket, de nem javult az emésztésem, s az ízületi gyulladásom is megvan. Az emésztésem annyival jobb, hogy estére nem puffadok, mert nem eszem kenyeret, krumplit, rizst,f őtt tésztákat, hüvelyeseket , tejet, kefirt. stb. Néha eszem csokit, sütit, főleg vendégségben”

 ~

“Kicsit hiányolom a paleo mozgalomból a gyógynövényeket, a növénytermelést, állattenyésztést, környezettudatos életmódra való nevelést. “

 ~

“Kiemelkedő, hogy rengeteg termék van már a piacon, és különösen pozitív, hogy ezek a csokoládé kivételével magyar gyártásúak. A lisztek és édesítők nélkül nagyon nehéz volna tartani a diétát. Tetszik, hogy a választék állandóan fejlődik. Aki egyedül paleózik, annak az ár nem probléma, mert rengeteget megspórol a nem paleo ételek elhagyásával.

Aki így étkezik, alig vesz magához tartósítószert, ízfokozókat.

Nagyon jó, hogy a Gastroyaltól rendelhető paleo menü.

Szükséges lenne egy belgyógyász ajánlására, pl. én az emelkedő vérnyomásomat nem tudom kivel megbeszélni.“

 ~

“Kíváncsiságból kezdtem el paleózni. A már normálisnak hitt emésztési problémáim ( puffadás) elmúltak, így jöttem rá, hogy ez nem volt normális.

Közérzetem jobb, laboreredményeim tökéletesek ( vércukor, koleszterin, húgysav), az arcbőröm pattanásmentes szép és tiszta. Szigorú paleo mellett, amikor a kalóriabevitelre is figyeltem gyönyörűen leszálkásodtam, fogytam. Bűnözésem a heti 1 földimogyoró de mást szigorúan tartok, ez az egy a gyengém. Kicsit nehéz így élni, mint vendégségben, étteremben, utazásnál, de minden megoldható ha akarja az ember. És ez annyira jó, hogy eszem ágában sincs melléenni, vagy linkelni. Ahogy mondani szokás “go paleo”. Köszönöm :-)”

 ~

“Komolytalan versenyző vagyok, azért nem fogytam.”

 ~

“Hihetetlen, hogy a védőnőktől kezdve az orvosokon át a daganatos betegeket kezelő szuperintézményig sehol semmilyen valóban hatásos étrendi ajánlást nem kapnak a minden hasznos tanácsra kiéhezett betegek! Aki pedig még nem “beteg” többnyire rosszul érzi magát, kövér, enervált, depressziós. A társadalom, az állam érdeke a tömegek ilyen szinten tartása, mert így könnyebben vagyunk irányíthatóak?”

 ~

“Köszönettel tartozom Szendi Gábornak a színvonalas ismeretterjesztésért és az elszántságért, amellyel képviseli ezt az ügyet. Az általa leírtak hatására kezdtem el paleozni, és ez az életformám része lett.

(Annyiban speciális, hogy minden este fogyasztok vörösbort, aminek a hatását inkább jónak, mint semlegesnek érzem)”

 ~

“Köszönöm a megtisztelő érdeklődést. Én kifejezetten hiányolom, hogy paleo fagyit nem árulnak vagy én nem tudok róla. Budakalászon lakom. Itt a környéken nincs paleo-étterem és cukrászda. Hálás vagyok, hogy megismertem a paleo étkezést. Mióta paleozom az életem minőségileg jobb lett. 63 éves vagyok és kitűnő egészségnek örvendek, amit még sokáig remélem ezzel a diétával meg is tudok tartani. Köszönöm!“

 ~

“A kétkedőknek üzenem: én 2013. november.5-én kezdtem el.

Első hónap -10kg, második hónap -4kg, és azóta lassan de biztosan fogynak a kilók, a mai napon -18 kilónál tartok. A legfontosabb számomra az, hogy sportolás és nagyobb mozgás nélkül ennyit fogytam. A téli leállásunk alatt, ami 2013. december. 21-től, 2014. január 2-ig tartott, ez alatt tömör punnyadás, napi 3 étkezés, napi 12 óra számítógépezés, mozgáshiány mellett is fogytam.

A paleó étrendet nagyon leegyszerűsítettem: szalonna (húsos), tojás, házi kolbász, libatepertő, kenőmájas a reggeli és sokszor a vacsora is. Mellé, nem minden alkalommal, almakompót, cékla, párolt zöldség (kevés:, hús 10-20 dkg/étkezés, 10-20dkg zöldség, 1-2 tojás) ebéd 25 dkg hús, csirke, marha és disznó is (csak mangalica zsírral főzök,és párolom a zöldséget is!): pörkölt, mangalica zsírban párolt/sült hús, húsgombóc, párolt zöldéség se mindíg mellé. Éhes igazán nem vagyok, de a napi háromszori étkezést betartom. Ha megkívánom eszem fruktózzal édesített fekete csokoládét, aszalt gyümölcsöt, banánt, iszom jó minőségű házi pálinkát.

A körülöttem levők, munkatársak, ismerősök, családtagok döbbenten szemlélik, hogy a fent leírt étrend mellett, kevés mozgással ennyit fogytam. Eddig két embert sikerült megtérítenem.“

 ~

“Köszönöm Szendi Gábornak, hogy megismertetett ezzel  az életformával! Hatásomra – de nem rábeszélésemre, csak a példámra – legalább 5-en belefogtak, többek közt a férjem, teljesen önszántából, 70 évesen, és mindenki pozitívan ítéli meg a változásokat.”

~

“Köszönöm Szendi Gábornak, hogy megismertetett ezzel az életmóddal, és kívánok minden jót a további munkájához. Elégedettséggel tölt el, hogy a környezetemben nagyon sok embernek példával szolgáltam, és sokan elkezdték ezt az életmódot, és akik kitartóak, ott mindenhol csak a pozitív visszajelzések jönnek.”

 ~

“Különösebb javaslatom nincsen. Nekem elsősorban a paleos vacsora okoz gondot a kiszámíthatatlan hazaérkezésem miatt. Ezen kívül mivel sajnos a pajzsmirigy alulműködés miatt híztam meg, gondot okoz a fogyás lassúsága, illetve időnkénti stagnálása.”

~

“Ma már tudom, hogy ha teljes javulást szeretnék, sokkal szigorúbban be kellene tartanom minden szabályt (a paleo-ketogén lenne a megoldás).

 ~

Sajnos ahhoz túl elfoglalt vagyok, hogy a hét minden napjára minden étkezésre magamnak készítsem a megfelelő minőségű ételeket- hordozható állapotban. A mások által készített ételekben nem mindig lehet megbízni, de sajnos olykor rájuk fanyalodom, vagy az éhség miatt becsúszik vmi nem egészen paleos étel is… de “szarvas” hibákat nem ejtek! Soha nem eszem gabonából készült ételeket, és tejtermékeket! :)”

 ~

“Már tudom, hogy a paleon belül is komoly egyénre szabott szigorítasokat kéne véghez vinnie mindenkinek. De a tapasztalathoz évek kellenek és ez rendbe is van. Ez is egyfajta tanulasi folyamat.

Ettől függetlenül rettentő hálás vagyok a viszonylag korai felismerésnek. Az életem minden szinten pozitívan változott.”

 ~

“Még csak 2,5 hete kezdtem a diétát, ezért nagy változásokat még nem érzek. De a bőröm nagyon szép lett, nincs egy pattanásom se. És a 4 kiló ennyi idő alatt ment le :)”

 ~

“Még csak 3 hónapja paleózok, de 10 kg lement és általánosságban jobban érzem magam. Kevés még a tapasztalatom, de lelkes vagyok és kitartó!!! Sokat olvasok a téma után és gyűjtöm az ötleteket, recepteket!”

 ~

“Még csak egy hónapja paleozom, a középsúlyos pszoriazisom megszűnt viszketni, nem gyulladt, viszont új helyeken is megjelent a testemen. Valószínűleg  a szervezetem  méregtelenítenítése miatt. Az arcbőröm sokkal szebb, nincsenek pattanásaim, kiegyensúlyozottabb vagyok, jól érzem magam a bőrömben. “

 ~

“Még csak most kezdtem, 2 év múlva megméretem a csontsűrűségemet, addig paleozom mindenképpen, ezt elhatároztam. Kíváncsi vagyok, hogy javul-e vagy legalább nem romlik, ja és reménykedem, hogy teherbe esem természetes úton.”

 ~

“Még csak pár hete kezdtem, így nem biztos, hogy fel lehet használni a válaszaimat. A tej és élesztős gabonatermékek elhagyása jobb közérzetet biztosított.”

 ~

“Mindenki paleózzon, legyen kiskertje, termeljen zöldséget, gyümölcsöt, fűszer- és gyógynövényt, tartson állatot, főzzön szappant! 🙂 Vagy ha nem, legyenek olyan emberek, akik ezt szívesen megteszik és bőségesen megélnek abból Magyarországon, hogy embertársaikat tiszta, egészséges élelmiszerrel és kozmetikummal látják el. Legyen sok helyen termelői piac.

Tűnjenek el a vegyszeres flakonok a háztartásokból, a színes zacskós, műanyag csomagolású cuccok a kamrákból és hűtőkből. Mi már évek óta saját készítésű házi szappant használunk és vegyszermentesen mosunk, sokkal egyszerűbb lett a bevásárlás is. Álmom egy erdőkert és ez már folyamatban is van. Imádom, hogy egyre terjed a paleo életmód, szemlélet.

Legyen Magyarország paleország. 🙂 Szeretném, ha minden élelmiszerboltban lehetne paleo élelmiszereket kapni. Legnagyobb gondunk a tiszta forrásból beszerezhető húsféleségek megtalálása. Időhiány miatt nem keresgélünk túl sokat. Túl sokat kell dolgoznunk, de emellett is szívesen főzünk inkább otthon. Sokkal kisebb gond vállalni ezt a fáradságot, mint újra átélni azt az állapotot, amennyire rosszul voltam évekkel ezelőtt.

Mindenkinek csak ezt ajánlom, ha életmódról vagy diétáról van szó! Szerencsére a munkám során minden nap több embernek ajánlhatom az életmódot és paleo termékeket is értékesítek, elkezdtem egy természetgyógyász képzést és megállíthatatlanul osztogatom a paleos tapasztalatokat. Már legalább 15-en hozzá fogtak a változtatásokhoz az ismeretségi körömben, és egyre többen kérnek tanácsot, segítséget. További sikerekre számítok az ismeretségi és vevőkörben és a paleo egyre gyorsabb terjedésére. 🙂

Szeretném komolyabban betartani a paleot (több hal, kevesebb sajt, kevesebb bolti hús és hústermék, helyette házilag készített termékek fogyasztása, a zabot 3 év után hagytam el teljesen, azelőtt is csak évi max. 4-5 kg fogyott) és vágyom arra, hogy még többet mozogjak. Reggel 7-től este 9-ig teszem a dolgom, munkahelyen és otthon, és egyelőre ennyi fér bele, de egyre jobban megy minden. Gondolok itt az életünk szervezésére, rendszerességre, tevékenységeink összehangolt elvégzésére, emberi kapcsolatokra, közérzetre, lendületre, jókedvre, célkitűzések megvalósítására. Passzív, tűrő, tehetetlenből aktív, kezdeményező, tenni akaró lettem. Kívánom mindenkinek ezt a változást. Várom a Paleo fesztivált! Örök hálám Szendi Gábornak! :)“

 ~

“Mindenkinek ajánlom a paleót, nem nagy áldozat a gyógyulásért, sőőőt nem is érzem már áldozatnak, ez már velem jár :). Figyelni kell a kajára nagyon, régen nem gondoltam volna, hogy ilyen sokat számít az egészséges tápi, de már tudom, hogy nagyon is számít, a gyógyíthatatlan kórokból is kigyógyít!! Szó szerint egy élő hulla voltam. Terjeszteni kellll a paleót, hogy felébredjenek a népek, de megbízható forrásokat kell keresni!!!!!”

 ~

“Mindenkinek,akivel csak találkozom,javasolom,hogy szakítson az életéből két három hetet arra, hogy megtapasztalja milyen csodás változásokat élhet meg a paleolit táplálkozás hatására! “

 ~

“Mindennel meg vagyok elégedve a paleo eredményeimet tekintve, kivéve, hogy az energiaszintem nem változott, de ennek biztosan oka van, csak még nem jöttem rá, mi az. Ettől eltekintve eszembe nem jutna visszaállni a hagyományos étrendre, annyi a baj, hogy nem tudom magam valamiért kipihenni és szerintem ezért sem vagyok kevésbé stresszes. De próbálkozom, pl amikor tudok napközben alszom stb. Köszönöm, hogy elmondhattam! És hogy segítetek!!!”

 ~

“Mióta kisbabát várok, azóta engedek meg magamnak úgymond bűnözős dolgokat (jégkrém, csokoládé), de nagyon ritkán, csak ha megkívánom. Egyébként tartanám magam a szigorú paleo elvekhez. A kisbabám normálisan fejlődik, nincsen tápanyaghiánya attól, hogy én nem eszem búzát, rizst, krumplit, csak rengeteg zöldséget, húst, és néha egy kis gyümölcsöt.”

 ~

“Mióta paleózom, arcomon gyulladt, olykor viszkető pattanások jelentek meg. Sajnos egyelőre nem tudom, mi okozhatja. Az olajos magvakra, főként a dióra gyanakszom, próbálkozom annak elhagyásával, illetve tesztelni magamat. Ez az egyetlen negatív dolog, amit tapasztalok a paleolit táplálkozással kapcsolatban.”

 ~

A barátnőm mesélt róla, mármint az étkezésről, azt mondta ez nagyon jó dolog, csináljuk mindketten. Neki komoly ízületi és térdproblémái vannak, sőt sok a felesleges kiló rajta. Én azonnal belefogtam, ám ő képtelen megtartani a szabályokat. Nagyon rapszodikusan műveli ezt az életformát. És persze irigykedik a lelkes kitartásom miatt. Tudom a pajzsmirigy alul termelése miatt talán egy-két év is eltelik, míg meggyógyulhatok. A célom elhagyni a gyógyszert. Már alig várom, hogy a dokinak leessen az álla, mikor bejelenti. “

 ~

“Nagyon elégedett vagyok a paleo étrenddel, a kihágás abból eredt, hogy munkahelyet váltottam, és az első hónapok rengeteg munkával és csak alvásra épp elég szabadidővel járt. Többet koncentráltam a munkára, mint magamra. Most már kialakult egy viszonylag normális munkarend, így újra lesz idő a rendszeres sportra és főzésre.”

 ~

“Nagyon hálás vagyok, hogy elhozta Magyarországra ezt az életformát….10 évig küszködtem, mire rájöttek a betegségemre, s pont akkor olvastam először a paleoról is. Így egyenesen ezzel kezdtem, s sohasem volt egyszerűen liszt és tejmentes az étrendem. Azóta kigyógyultam az egyre súlyosbodó depresszióból, energikus, egészséges vagyok….Köszönöm!”

 

“Nagyon jó ez a paleolit diéta én csak ajánlom mindenkinek. Talán a lisztek olajok egy kicsit olcsóbbak lehetnének. Nehéz be szerezni a kókuszzsírt,talán a nagyobb áruházláncokban is kéne tartani belőlük. A házi orvosokat fel kéne világosítani a paleo hatásáról, mert nagyon ellene vannak.”

 ~

“Nagyon örülök, hogy a paleoval többnyire mindenki kezébe veheti egészsége alakulását. Mindenkinek ajánlom, legalább egy hetes próbát tegyen. A gyermekétkeztetés területén rendkivül sürgető lenne a változtatás a paleo irányába, mivel az otthoni egészségesebb étrend erdményét teljesen tönkre teszi a közétkeztetés! Köszönöm Szendi Gábor kitartó munkáját , segitségét, további erőt és kifogyhatatlan energiát kivánok – az egészsége adott, hisz jó példával jár elöl.”

 ~

“Nagyon örülök, hogy átálltam a Paleora. Ha nem is mindig betartom, néha azért eszem krumplit vagy rizst (de egyre ritkábban), akkor is nagyon változott a közérzetem. Sokkal több energiám van, és szerintem jobban bírom bizonyos stresszhelyzeteket. Pikkelysömöröm enyhült. Amellett fogytam is, pompás. Bár a családom mondja, hogy hova fogyóm még, én jobban érzem magam most a bőrömben. Jó érzés volt, amikor a kedvenc farmeremet újból tudtam felvenni.

A kenyér elhagyása nálam nem volt probléma, hála istenek soha sem voltam nagy kenyeres, a szalonnát mindig is bírtam a nélkül is fogyasztani. Néha azért sütök magamnak Paleós kenyeret. Sokszor be is fagyasztom a felét. A húslevest tészta nélkül enni nem volt gond, egyszerűen több zöldséget teszek bele, kész. Már nem hiányzik a tészta.

Kicsit más a helyzet a süteményekkel, ha például vendégségben vagyok vagy nálam vannak vendégek, akkor megeshet, hogy eszek egy két sütit vagy sós rácsalni valót, de már sokkal kevesebb, mint ezelőtt. Például rendszeres vevő voltam a Princess pékség vagy hasonló üzleteknél. Ma már tudom, hogy ”méreg” és ellen tudok állni a jó illatnak. Amikor olyan étel van, mint például pörkölt, akkor keresek magamnak valamilyen zöldséget, savanyúságot vagy salátát mellé. A múltkor például a borjúpöri mellett párolt savanyú káposztát ettem. Nekem ízlett.

Ja, és ami nagyon érdekes, nem kívánok már annyi édességet, mint ezelőtt. Régen, minden étkezés után, szinte előírás volt, hogy valamit nassolok. Ez az evés utáni édességvágy teljesen elmúlt. Ma már, ha úgy érzem, bekapok egy kis keserű csokit és boldog vagyok. A kávét is feketén iszom, elhagytam a cukrot és a tejet, szerintem csak szokás kérdése.

Tudom, pont a szokásos dolgokat elhagyni, nem mindenkinek könnyű feladat. Bár meggyőzném a férjemet is… Eddig sajnos még nem sikerült rávenni őt, hogy térjen át a Paleora. Pedig neki is megmutatom a nagyszerű sikertörténeteket és a kezébe nyomon a könyvet vagy a Paleolit magazint. Na, de még nem adtam fel teljesen. 🙂

 ~

“Nagyon örülök, hogy elkezdtem paleózni, sajnálom, hogy egy barátnőmön kívül nem sikerült senkit “megfertőznöm”. Sajnálom, hogy nem hamarabb találtam rá, férjem 2010-ben rákban halt meg, biztos, hogy szívesen csinálta volna velem. Nem okoz gondot a főzés, rengeteg recept van, /minden Szendi Gábor és Mezei Elmira könyvem megvan/, az internet meg tele van segítséggel.”

 ~

“Nagyon örülök, hogy megismerhettem a paleot. Elhagyhattam a cukor, vérnyomás és sav gyógyszereket. Sokat fogytam, a közérzetem jó, a célom egy kisbaba. Sokan nem hiszik, de az eredmények magáért beszélnek. Köszönet mindenért.”

 ~

“Nagyon örülök, hogy rátaláltam a paleo étrendre és gondolkodásmódra. A paleos témájú könyveket olvasom folyamatosan, a neten is sokat böngészek, de szívesen néznék több paleos témájú beszélgetést is a youtube-on. :)“

 ~

“Nagyon örülök, hogy rátaláltam a paleora. 20 évig voltam vega és már szépen elkezdtem hízni, valamint az emésztésem is csapnivaló volt. Örökös székrekedéssel küszködtem, fáradt voltam és nyűgös.

Örülök, hogy egyre jobban terjed a paleo és megszületik az ehhez kapcsolódó sokrétű szolgáltatási szektor is.

Köszönöm Szendi Gábornak a könyveket, a kitartást és a rendíthetetlenséget.“

 ~

“Nagyon örülök, hogy rátaláltam, nagyon tetszik, jó a közösség is. Még nem csinálom tökéletesen, van még hova fejlődni, de ezt egyre sürgetőbbnek érzem, mert a környezetemmel szemben nagyon úgy érzem, hogy nagy a felelősségem, hogy mit látnak tőlem…stb.”

 ~

“Nagyon örülök,hogy rátaláltam a paleo-ra és mindenkinek ajánlom!”

 ~

“Nagyon sokat köszönhetek a paleónak. Egy kis testsúly növekedés nem ártana.“

 ~

“Nagyon szeretem a paleot!!!!”

 ~

“Nagyon tetszett a kérdőív! Tartalma és összeállítása majdhogynem kitért mindenre, gratulálok a készítőknek, precíz munka!

Mint fitness modell már régóta tudatosan táplálkozom. Versenyfelkészülés alatt számunkra elég drasztikus az étrend, ezt most nem részletezném,csak annyival,hogy hosszútávon sokaknál ezért akár komoly egészségügyi probléma is kialakulhat,főleg ha profi szinten csinálja az ember. Mióta paleozom sikerült áthidalnom ezt a problémát és ugyanazt a formát megtudom tartani,mint előtte azzal az étrenddel ami hosszútávon teljesen kimerítette a szervezetemet.

Egyre jobban elterjed a paleo a fitness és testépítés berkeiben, ezt a vonalat szeretném én is erősíteni!“

 ~

“Nagyrészt a paleónak köszönhetem, hogy rengeteget javult a Hashimoto PM betegségem, ami az egyik fő oka volt a sikertelen babavállalásomnak, a koromat nem számítva, mert szerencsére a biológiai korom kevesebb, mint a papíron lévő. De PM gyógyszer kell továbbra is, de legalább javult és egy élhető szinten megállt a betegség folyamata.

 ~

Megszűntek az emésztési problémáim, mert rájöttem, hogy rejtett gluténérzékeny vagyok, de nem cöliákiás. A gluténmentesség és a kevés finomított CH fogyasztása mindenképp megmarad az étkezésemben, mert ezeket tartom a legkárosabb dolgoknak rám nézve. Amit visszengedtem az étkezésembe átmenetileg a terhesség miatt, nem okoznak már problémát, de semmiképpen sem a krumpli, rizs és kukoricatészta lesznek a fő táplálékaim, a tejtermékek az egyetlen, amiről nem tudok lemondani, de nem a cukros joghurt.”

 ~

“Nekem bevált a paleo. Sikerült a saját ízlésemhez igazítani. Igyekszem minél több emberrel megismertetni.”

 ~

“Nekem legalább fél év kellett, hogy a gyomorpanaszaim elmúljanak, tehát a javulás lassan jön, ki kell várni türelemmel. Legtöbb ember hamar feladja a paleót, mert azt mondja nem használ, pedig csak türelmetlen. Tehát aki most kezdi annak azt üzenem, hogy türelem. Mikorra látható, érezhető eredménye lesz, akkorra életmóddá válik a paleó és már nem akarod abbahagyni.”

~

 “Nincs mit javasolnom, a paleolit táplálkozás úgy ahogy van nekem tökéletes. Én csak javasolni tudom mindenkinek…Hajrá PALEO!!!!”

 ~

“Nyirfacukrot használtam 1 évig, a rendszeres vérvizsgálat kimutatta, hogy egyre romlik a máj értékem. Mivel az a paleo kezdetekor jó volt, arra gondoltam, tálan nem túl jó a májnak a cukoralkohol. (olvastam is róla). Elhagytam és ismét javult az érték. Számomra a paleoba nem tartozik bele az iparilag feldolgozott étel igy a cukoralkoholok se ezek után. Mindenből csak termeszeteset eszek azóta.

 ~

Terhesség alatt nehezebb tartani, mert jóval magasabb a szénhidrátigényem. Az első harom hónapban egyáltalan nem tudtam tartani. Most megengedőbb paleot tartok, mert jól esik a rizstészta példaul. Most 28 hetes terhes vagyok, de szüles utan igyekszem visszatérni a ketogen közeli paleohoz.”

 ~

“Örülök, hogy rátaláltam a paleora, s emellett Szendi Gábor írásaira, mert nem csak nekem, de paleozó családtagomnak is rengeteget segített a betegségek leküzdésében, s az egészségünk megőrzésében. Bár nem mindig követjük 100%-ban, de már így is érezhetőek pozitív hatásai. Szendi Gábor írásai, könyvei pedig mindig érdekesek, s szerencsére a humort sem nélkülözik.”

 ~

“Örülök, hogy rátaláltam erre a módszerre, mert amellett, hogy nem kell éheznem, fogyni is tudok és labor eredményeim is a fegyelmezett táplálkozási módszeremet tükrözik. Köszönet érte! Tovább folytatom, hiszen az eredmény magáért beszél.”

 ~

“Örülök, hogy valaki összegezni fogja a paleo hatásait!”

 ~

“Összességében nagyon elégedett vagyok a változásokkal, mióta (fél éve) elkezdtem a paleo-t. Amit nagy kihívásnak érzek benne, hogy sokkal több időt és energiát jelent a megfelelő táplálék beszerzése, elkészítése, tehát, hogy gyakorlatilag folyamatosan foglalkoznom kell azzal, mikor, hol, mit fogok enni. Bár bizonyos rutint azért lehet ebben is szerezni.

A másik kihívás számomra a családtagjaim (férjem és gyerekeim) palohoz szoktatása, főleg a gyerekek (3 és 5 évesek) nagyon nehezen fogadnak bármit, ami nem a megszokott íz és kinézet!”

 ~

“PALEO <3”

 ~

“Paleós ételek boltjaival szertnék annyival találkozni, amennyi mostanában a Lipóti pékség. Tömeges gyártásnál a termékek ára is mehetne lejjebb.”

 ~

“Rengeteg apróbb kellemetlenségem is a múlté – puffadás, étkezés utáni álmosság, indokolatlan lustaság, kezdődő 2-es típusú cukorbetegség, kedélyingadozás, stb. A paleo-n belül már hónapok óta ketogén irányt vettem, rendkívül jók a tapasztalataim, amiket másokkal is szívesen megosztok. A környezetemben élő paleósok mindegyikénél ugyancsak nagyon komoly állapotjavulásokat látok, és gyakorlatilag nem tudok ellenpéldát!”

 ~

“Sajnálom, hogy az orvosok (főként a házi) prevencióként egyáltalán nem fogadják el ezt a módszert. A párom még a vérnyomáscsökkentőt is elhagyhatta orvosi javaslatra!!! Pedig volt néhány szívműtétje is. Üdv.”

 ~

“Sokat segített a paleo amikor fájdalommal küzködve, autoimmun betegnek (Bechterew kór, sokizületi gyulladás, psoriasis végül myositis) kikiáltva (közben csak egy porckorong sérvem volt amit félrekezeltek és tömték belém a gyógyszereket) reményt adott. Lefogytam és mindenkinek elmondtam, hogy ha nem lenne fájdalmam akkor jobban érezném magam mint valaha. Köszönöm…”

 ~

“Szerintem a paleo nagyon jó, bár én az energiaszint növekedésével kapcsolatban többet vártam.”

 ~

“Szombathelyen élek, és nagyon hiányolom, hogy nincsenek előadások, rendezvények ebben a témában, jó lenne pl. főzőtanfolyam, hasznos lenne egy olyan társaság, ahol tapasztalat csere, azonos életmód adta ismeretségek, barátságok születhetnének ezzel is segítve egymást.

Amikor a család eldöntötte az életmód váltást, hetekig bújtam Szendi Gábor könyveit, netes oldalait, a receptes könyveket, a témával kapcsolatos információkat gyűjtöttem, most a két megjelent újságot olvastam, de az indulás azért volt nehéz, mert a megvalósításban egyedül voltam, nem ismerek senkit a környezetemben aki már több tapasztalattal bírt.”

 ~

“Tegnap olvastam vissza a Paleolit táplálkozás és korunk betegségei könyvben a Hashimotoról írtakat (ennek hatására kezdtem el diétázni) és rájöttem, hogy két év után (ebből fél év teljes szigorú paleo) nem lett jobb az anti TPO-m és most kezdek alul működni, valószínűleg nem a glutén okozza az autoimmun folyamatot. Nem tudom mi tévő legyek, már homeopátiás kezelést is kapok 1 éve, de nincs eredmény. Kezdek reményt veszteni….”

 ~

“Tudom, hogy azért nem értem el vele kellő eredményt, mert lelki gondjaim is voltak az 5 év alatt (elvesztettem a szüleimet). Ilyenkor igen, ettem-ettem. Pedig többször bebizonyítottam magamnak, hogy 3 hónap alatt mindenféle nehézség nélkül sikerül leadni 10 kg-ot. Ugyanakkor sokat kell dolgoznom a megélhetésért, ezért a mozgásra, ami nekem nagyon jó lenne!!! – kevés időm”

 ~

“Tudom, hogy mindenki annyira sikeres a paleóban, amennyire komolyan veszi a diétát. Haladok az úton, amihez nagy segítségemre van a rendszeres hírlevél olvasás. Köszönöm”

 ~

“Tudom, hogy nem kellene. De a legnagyobb stressz a számomra amikor egyszerűen nem tudok bevásárolni és bosszant, hogy éhes vagyok és nem kapok ennivalót. Ez akkor fordul elő amikor a hús zöldséget nagyon unom és szeretnék valami különlegeset vásárolni helyben. Vagy ha nem is különlegeset de valami ehetőt. Tudom, hogy nincs értelme és nem szabadna ezen idegeskedni, de amikor a közeli boltban 3 hétig egyáltalán nincs sima étkezési zselatin szakad a cérna.”

 ~

“Úgy érzem, hogy az étrend megszegése és a ritkán előforduló gabona fogyasztása sokkal kellemetlenebb tüneteket produkál, mint amit valaha is tapasztaltam volna étkezés során. Jobb a közérzetem és könnyen kordában tartom a paleóval a testsúlyom, de felmerült bennem, hogy érzékennyé teszem magam a kihágásokra, hasmenést okoz már a legminimálisabb gluténfogyasztás is, pedig azelőtt nem volt semmilyen allergiám.”

 ~

“Valamiért a Paleolit v. ősember diéta elnevezés ellenérzést vált ki az emberekből és anélkül, hogy belemélyednének a témaba kritizálják vagy elutasítják azt, pedig meggyőződésem, hogy mindenkinek csak jót tenne. Talán át lehetne egy kicsit nevezni, vagy kiegeszítéskent hozzá kellene tenni, hogy a felvilagosult ember diétaja vagy a legújabb modernkori ember diétája vagy valami vonzó marketing jelzőt. Kevésnek tartom a videki előadasokat, akar az alapokról is. Lehetne esetleg nyitott napot vagy vita forumokat tartani videken is – lenne rá igény. Az orvosokat biztatni kellene, hogy tüntessék fel amennyiben ezt a szemléletet beépatik a praxisukba – nem nagyon lehet találni videki varosokban ilyen doktorokat, bár erre is nagyon nagy szükség lenne.“

 ~

“Versenysportoló voltam régen, de sportsérüléseim miatt nem tudok ma már sportolni, emiatt híztam meg és alakult ki a szívproblémám, illetve az előző munkahelyemen a stressz miatt.

Nekem nagyon bejön ez az étkezési mód, nagyon jókat eszem és a családom sem zárkózik el bizonyos ételektől. Ők viszont nem tudnak lemondani a kenyérfélékről, rizs, krumpli stb… de próbálkozom. A fogyást illetően nem tudom, hogy miért nem fogytam többet, habár én sok gyümölcsöt is eszem naponta, lehet, hogy emiatt.

Mindenesetre én nagyon meg vagyok elégedve és folytatom tovább.”

 ~

“1 év szigorú paleózás után 3 hónapra lecsökkentettem 25 mikrogrammal a pajzsmirigy alulműködésre szedett gyógyszeremet, hátha el tudom hagyni. Egyébként 75 az adagom, tehát 3 hónapig 50-et szedtem a 75 helyett. Az ellenőrző vérvételen már 3 hónap után 12-re ugrott fel a TSH-m sajnos. 😦 Pollenallergiám valamit talán javult, de a parlagfű szezonjában rettenetes volt 1 év szigorú paleózás után is. Engedményeket csak 1 év után tettem, tehát erre nem foghatom a sikertelenséget.

 A PCOS, inzulinrezisztenciával járó tünetek viszont szépen javultak. Van már peteérésem is, igaz, nem normál, 28 napos a ciklusom, hanem 45-50 körüli, de a ciklusnélküli hosszú évekhez képest ez csodálatos. Szörnyen rossz alvó lévén pedig nagy kincs a nyugodt éjszaka.

Fogyni még szívesen fogynék, illetve annak is nagyon örülnék, ha nem kellene még paleon belül is nagyon megvonnom a falatot, hogy tudjam tartani a súlyomat.

De semmi pénzért nem térnék vissza a régi evési stílusomhoz, mert az maga volt a borzalom, 15 éven át csak a jojózás… “

 ~


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s