Hol rontottam el?

Egy éve olvastam Suz pontokba szedett összefoglalóját arról, mik a leggyakoribb hibák, amiket a paleozók elkövetnek. Minden egyes pontjával egyetértek! Ha valami miatt úgy érzed megrekedtél a paleozásban, vedd végig hátha valamelyik pontban magara ismersz.

Végre összeszedtem magam és lefordítottam. Remélem hasznosnak fogjátok találni!

Eredeti forrás:  http://paleo.com.au/2012/03/paleo-mistakes/

1. Túlzásba vitt gyümölcsevés

Az egészséges életmódra való átálláskor sokan követik el azt a hibát, hogy az egészségtelen ételeket gyümölcs salátákra, gyümölcs turmixokra, gyümölcsre cserélik. Csak mert természetes táplálék, még nem jelenti azt, hogy egyben jó választás. A gyümölcsök fruktóz tartalma nagyon magas. Jobb kerülni a sok fruktózt, ezzel is megelőzve a gyulladást, a felesleges zsír lerakodását és sok egyéb problémát.

Saját megjegyzés: Nem arról van szó, hogy egyáltalán ne együnk gyümölcsöt, csak túl sokat ne együnk. Ha eszünk, leginkább nyersen együk, rosttal együtt. Ne felejtsük el, hogy a koncentrált gyümölcslevek szintén nem túl egészségesek. Erősen emelik az inzulinszintet. Lekvárokról, aszalványokról nem is beszélve. 

Gyümölcs

2. Tervezés hiánya

Ha jól szervezett vagy, akkor az egészséges táplálkozás nem vesz el sok időt. A sikerhez elengedhetetlen a jól szervezettség, hogy kéznél legyenek az alapanyagok, az ételeket előre eltervezd és legyen B terved olyan trükkös helyzetekre, mint például a társas összejövetelek. Ha azon kapod magad, hogy ott állsz éhesen egy partin, amin tudtad hogy részt fogsz venni, akkor nem készültél fel megfelelően. girl-in-trouble-movie-poster-1963-1020314876

3. Egy hét alatt akarsz 20kg-tól megszabadulni és sportos alkatot elérni

Sok emberről olvastam, aki csalódott, mert egy hét paleozástól nem fogytak semmit és az alakjuk sem változott. A paleo nem a rövidtávú kozmetikai előnyökről szól – ez egy életstílus, amit egy életen át lehet tartani és hosszú távú egészségi előnyökkel jár. Ha olyan diétát keresel, amivel 4 nap alatt beleférsz a bikinidbe és aztán egyből visszatérhetsz a megszokott étkezésedhez és testmozgásodhoz, akkor nagyon rossz helyen jársz!

 

Nem fogyókúra

4. Paleo gyorsételek Fast food - Copy

Irreális elképzelés a régi gyorsételeket paleo gyorsételekre váltani. Bár kapható sok olyan csomagolt étel, ami belefér a paleoba, de ezek nem helyettesíthetik a gondosan és minőségi alapanyagokból elkészített ételt. Persze megvan a helye ezeknek az élelmiszereknek is – például utazáskor jól jönnek – de ezeket csak kivételes alkalmakkor együk, ne csináljunk belőle rendszert.

5. Nem paleo ételek a kamrában

Lehet, hogy több ezer forint értékű tészta, csomagolt élelmiszer és kenyér alapanyag van a spájzban. Úgy tűnhet, pazarlás ezt mind kidobni – de ha eldöntötted, hogy egészségesebben akarsz táplálkozni, akkor ezeknek nincs helye a konyhádban. Ajándékozd el, dobd ki, de ne használd már fel és ne tartsd meg azzal, hogy “hátha jól jön még”. Köteleződj el. Szabadulj meg tőle. Töltsd fel újra a kamrát.

Saját megjegyzés: Ha nem az egész családod paleozik, akkor persze elkerülhetetlenek a nem paleos ételek.

Kamra

Dió

6. Túlzásba vitt  diófélék

A dióféle paleo, de rengeteg kalóriát tartalmaz. Felettébb könnyű túlzásba vinni őket. Egyes magfélének nagyon rossz az omega3/omega6 aránya – eggyel több indok, hogy korlátozzuk mennyit eszünk belőle. Ne egyél többet, mint egy kis marékkal naponta.

savory bacon 27. Zsír fóbia

Talán nem csoda, hogy miután évekig azt sulykolták belénk, hogy a zsír rossz, félünk tőle. Sokan annak ellenére, hogy bár utánaolvasnak és értik a paleo lényegét, mégis mikor evésre kerül sor továbbra is bizalmatlanok és levágják a zsírt a húsról, vagy csak nagyon kevés zsírt használnak a sütésnél. Bizonyosodj meg róla, hogy elegendő zsiradékot fogyasztasz!

 

8. Mennyiségi kontrol hiánya

A kalória igenis számít. Rengeteg kommentet olvastam, hogy bár valaki szigorúan tartotta a paleo diétát, mégsem fogyott (sőt akár hízott is). Hibás az az elképzelés, hogy bármit ehetsz – ez főleg nem igaz akkor, ha túlsúlyos vagy. Az adagok mérete igenis számít.

Saját megjegyzés: A mennyiségre csak akkor kell figyelned, ha fogyni szeretnél, vagy épp hízni.

How_many_calories_should_I-_eat

9. Rugalmatlanság

Paleon belül nagyon sokféleképpen lehet táplálkozni. Van aki low-carb diétát követ, van aki autoimmun protokollt. Ha valami nem működik, változtass és próbálj ki valami újat. Semmi értelme ragaszkodni olyan szabályokhoz, amik nem működnek nálad. Kísérletezz paleon belül. Találd meg mi a jó neked. Boldog vagy-kicsi

10. Hagyod, hogy egy botlás tönkretegyen napokat/heteket/hónapokat 

Csalás

Időnként a dolgok rosszul alakulnak. Ettél valamit, ami nem volt paleo. Ahelyett, hogy ezt a botlást kifogásként használd és még több egészségtelen ételt egyél, felfoghatod az egészet úgy, mint egy remek lehetőség, hogy megújulva tovább lépj. Nincs semmi rossz abban, ha időnként eszel nem paleos ételt, de ha már megtörtént legalább ne tegyél tönkre minden további erőfeszítést.

11. Szemellenző

Sokan mindent a paleo szemüvegén keresztül vizsgálnak. Számítógépek és modern orvostudomány sem volt a paleolit korban – akkor miért lenne rá szükségünk? Bár valóban nem volt, de nekünk megvan az az előnyünk, hogy a lehető legkedvezőbb hatás érdekében egyesíthetjük a modern orvos tudományt és kutatásokat a paleoval – butaság lenne ezt nem kihasználni. Igazi paleos-l

12. Nem alszol eleget

Az alvás nagyon fontos része az egészséges életmódnak. Sőt, talán azt is mondhatnám, hogy ez az egyik legfontosabb. Alvás nélkül, bármennyire is tökéletesen tartod a paleolit diétát, bármennyit is sportolsz, mégsem leszel a legjobb formádban. Megfelelő alvás nélkül rengeteg testi folyamat rosszul fog működni, nem tud a test regenerálódni a sport után és képtelen leszel kezelni a stresszt. Rá kell jönnöd miért alszol rosszul és változtatnod kell. A jó alvásminőség és a paleo életmód rohamos javulást fog hozni az egészségedben. sen

13. Próbálsz mindent “paleová” tenni

Bár tisztában vagy azzal, hogy a reggeli tejeskávéd és a napi pohár borod nem épp paleo, de mégis próbálod beleilleszteni a diétádba (“Az antioxidáns paleo, nem?”). Ha meg kell indokolnod valami miért paleo, akkor valószínű nem kéne az fogyasztanod – legalábbis nem túl gyakran. Bor

14. Kerülöd a napot

Átlag két hetente jelennek meg tanulmányok arról mennyire fontos a D vitamin – ennek ellenére rengeteg ember védi magát napkrémmel már csak a “nap” szó hallatán. A megfelelő napszakban és a megfelelő ideig még Ausztráliában is hasznos dolog napon lenni.

Menj ki a szabadba és napozz egy kicsit!

Taking sunbath

15. Nincs kedved főzni Főzés

Ha nem főzöl, azzal jelentősen korlátozod a lehetőségeidet és ez nagyban megnehezíti a diétázást. A főzésnek nem kell sok időt igénybe vennie, vagy nehéznek lennie – sőt a főzés kifejezetten megnyugtató, gyors és nagyon kifizetődő tud lenni.

16. Szemet hunysz vendégségben, bulikon, vagy étteremben

Ha az ember társaságban van gyakrabban előfordul, hogy félreeszik – az a gond ezzel, hogy ezek hatásai összeadódnak. Ha előre érdeklődsz mit lehet majd enni, ha nem éhesen mész el, akkor jobb döntéseket tudsz majd hozni. Ha nehéznek érzed, hogy mást egyél, mint a többiek, akkor válassz olyan társas programot, ahol nem az evésen van a fókusz, vagy akár hívd meg a barátokat és főzz te nekik.

sharing-pizza

 17. “Diétamentes nap” Jutalom

A paleot nem szabadna unalmasnak, vagy korlátozónak érezned. Ha annak érzed, akkor színesebbé kell tenni, próbálj ki új recepteket. Ha egész héten a “diétamentes napot” várod, akkor ideje végiggondolnod mi nem működik és változtani rajta. Ha paleon belül változatosan étkezel, akkor nagyon ritkán szabadna előfordulnia, hogy a régi kajáidról álmodozz.

18. Nem mozogsz

A sport, a mozgás nagyon fontos része a paleolit életmódnak. A táplálkozásnak óriási jelentősége van, de az aktív életforma legalább annyira fontos. Paleo nem csak az ételről szól, sokkal több annál.

Ogladanie TV

19. Ellenőrzés mérés

Ha az ember jól érzi magát, nehéz visszaemlékeznie, hogyan érezte magát korábban. Ha időnként elmész vérvizsgálatra, megméreckedsz (kg, cm) és felírod az eredményt, akkor kiderül mennyire működik nálad a paleo, vagy hogy kell-e valamin esetleg változtatnod.

20. Hallgatsz a közvéleményre

A közvélemény ritkán van összehangban azzal, amit a paleo állít és ez igen zavaró lehet. Ha úgy döntöttél, hogy paleozol hasznos dolog szűrni a médiában megjelenő egészséggel kapcsolatos információkat, vagy egyszerűen csak figyeld őket úgy, mint egy szórakoztató műsort. Egg

21. Nincs kedved olvasni, kutakodni

Azok ragaszkodnak igazán az egészséges életmódhoz, akik megértették milyen hatással van az az egészségükre. Minél többet olvas és kutat az ember, annál többet tud javítani saját egészségén.

Ha azért váltunk életmódot, mert láttuk másnak bevállt, de mindezt tesszük anélkül, hogy igazán megértenék annak alapelveit, úgy nagyon nehezen fogjuk tudni követni a diétát. Kutakodás

22. Eltitkolod, hogy diétázol

Nagyon fontos, hogy támogassanak. A család és barátok (remélhetőleg) alkalmazkodnak a megváltozott étkezésedhez, sőt talán követni is fogják a példád. Ha nehezségekbe ütközöl, felbecsülhetetlen jelentőséggel bír, ha van kire támaszkodnod. Keress meg más paleosokat, akik azonos problémákon mennek keresztül és akiktől támogatást kaphatsz.
pop-ink-csa-images-man-with-mouth-zipped-shut

23.Kitartás hiánya

Az étrendünk megváltoztatása nem könnyű dolog. Az átmeneti szénhidrát éhség természetes jelenség mikor nyugati táplálkozásról paleora váltasz. Ilyenkor nagyon könnyen feladja az ember, pedig csak egy kis kitartás kell és ez a kellemetlen korszak véget ér, onnantól minden sokkal könnyebben fog menni. Bármilyen nehéznek is tűnik, bármennyi hibát is elkövetsz, ne add fel – megéri. Sose add fel

24. Régi függőségek 

A Diet Coke például az egyik olyan dolog, amitől úgy tűnik sokaknak nagyon nehéz búcsút inteniük. Az ilyen jellegű termékek nagyon erős függést okoznak és semmiképp sem segítik az egészséged. Mindegy hogyan, de szabadulj meg tőlük: változtass a megszokásokon, vagy találj valami mást helyette.Függő2

További remélhetőleg érdekes olvasmányok:

A PALEO NEGATÍV OLDALA:

Bubó

A PALEO POZITÍV OLDALA:

Magyar


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s