Paleo Negatív

Mi a paleo hátránya, negatív mellékhatása? Korábban végigvettem mi volt számomra jó a paleoban, de nézzük az érem másik oldalát.  Azért van pár „negatívum”, úgy igazságos, ha ezeket is leírom, persze hogy mennyire negatív, azt mindenki maga döntse el.

1. Spontán élelemszerzési nehézségek

Körülményesebb a városban hirtelen valami ehetőt találni. Egy éjjel-nappaliban gyakorlatilag semmi sem paleos a vízen kívül. Hasonló a helyzet a büfék, cukrászdák kínálatával. Ami valószínűleg mindig megtalálható az valamilyen aszalt gyümölcs és mondjuk jó esetben mandula. Aztán mások esetleg tévesen arra következtetnek, hogy a paleosok csak ilyesmit esznek, ami ugye nem igaz. Ezt inkább a kényszer szüli.

Egy paleosnak mindig előre kell gondolkodnia, hogy ne kerüljön váratlan helyzetbe.

troll-cukrasz-1345666207

2. A pincérek réme

Ha egy paleos belép az étterembe, a pincérek halkan elbújnak az asztal alá.

Jó, viccet félretéve nagyon kevés az olyan étterem, ahol egy paleos nyugodt szívvel ehet. Az éttermek képesek minden ételbe valamit belecsenni, ami nekünk nem kell. Mintha a földön nem élnének gluténérzékenyek, laktózérzékenyek, vagy cukorbetegek. Képesek mindenbe lisztet tenni, vagy meglöttyinteni egy kis tejföllel.

Nagyon kellemetlen, mikor faggatni kell a pincért miben mi van és külön kérni mit ne tegyenek bele, bár tény hogy egy idő után megszokja az ember. Sokszor az átbeszélés ellenére – “De ugye biztosan nincs benne liszt?”– valami félresiklik és mégis olyan ételt hoznak ki, ami nem paleo. Egy éhes paleos ettől igazán ideges lesz. Vagyis én biztosan. 

Sokszor előfordul, hogy a pincéreknek fogalmuk sincs az étel összetevőiről, vagy nem rakják össze, hogy a zsemlemorzsa is liszből készül – ez nem vicc, saját tapasztalat. Részemről én kellemetlenül érzem magam a problémás vendég szerepébe. Nem szeretem a feltűnést és gondot okozni másoknak.

Oldalra

Azért szerencsére nem mindig ilyen rossz a helyzet. Jó előre tájékozódni mi szerepel az étterem étlapján és aszerint kiválasztani a megfelelő helyszínt. Nekem vannak bejáratott helyeim. A legtöbb rendes étteremben lehet natúr grill húst enni és köret helyett salátát kérni. És bár nem mondom, hogy a grill csirke zéró kalóriás salátával számomra a kulináris örömök csúcsát jelentené, mi több sosem jutna eszembe ilyet enni otthon, mégis örömmel tölt el hogy elmehetek a barátaimmal étterembe, mint egy hétköznapi ember és hogy nem csak azt ehetem meg, amit én főzök.  

3. A vendéglátók réme

Az éttermi látogatásnál már csak egy dolog kínosabb. Elmenni valakihez látogatóba.

Nagyon kellemetlen, mikor a vendéglátó próbál neked kedveskedni, de nincs semmi paleos étel. Ebben a helyzetben egyrészt kellemetlen, ha nemet kell mondanod. Én ezt teszem, de próbálok nem nagy feltűnést kelteni ezzel (képzelhetitek mekkora sikerrel). Sajnálom, senki kedvéért nem szeretnék beteg lenni. Én nem teszek kivételt. Másrészt kellemetlen, ha nem akarod megbántani a vendéglátót és megeszed, azt amit igazán nem szeretnél megenni. Velem ilyen egyszer fordult elő. Ebben az esetben vagy nem történik semmi, vagy csak felpuffadsz, rosszabb esetben a nap további részét a WC-n töltöd. Ha már megtörténik, akkor nincs mit siránkozni rajta, élvezd a vendégséget és utána ott kell folytatni a paleot, ahol abbahagytuk. Az élet megy tovább.

Maci

Valljuk be nem könnyű. Jó esetben megszokják egy idő után, hogy te vagy a ketyós vendég és már nem fognak rajtad kiborulni. Cserébe szinte biztos, hogy hosszú percekig kell hallgatnod az ősemberes poénokat és kiselőadásokat az egészséges életmódról. Rosszabb esetben sosem hívnak többet. De az is előfordul, hogy legközelebb gondolnak rád, ami igazán rendes tőlük, de tulajdonképp annyira nem is várható el.

Vagyis pontosítók. Azt gondolom hogy a legközelebbi rokonoktól és barátoktól elvárható, hogy figyelembe vegyék minimálisan te mit eszel, hiszen egy vegának sem szolgálunk fel húst, vagy csak akkor, ha ki akarunk szúrni vele.

Az ember saját családja és legközelebbi barátai miért akarnának kiszúrni vele? Azt gondolom, ha valaki szeret téged és fontos vagy neki, akkor figyelembe veszi hogy számodra fontos a diéta betartása, még akkor is, ha egyébként nem ért vele egyet. Egyszerűen csak tiszteletben tartja, hogy neked ez fontos. Mindenki másnál teljesen érthető, hogy nem fognak a mi kis agyament diétánkkal foglalkozni.

Nekünk kell előre felkészülni. Amit ilyenkor tenni lehet, az az hogy az ember jóllakottan megy el, vagy visz magával ételt. Ha sütit is szeretnél enni, akkor jó ötlet paleos sütit vinni ajándékba a vendéglátónak, csak arra ügyeljünk, hogy nekünk is maradjon!

4.  A szektás térítő

Adva vagy te, aki beteg volt és aki a paleo által meggyógyult, vagy minimum tünetmentes lett.

Ezért hihetetlen hálát érzel, mert tudod milyen sokat köszönhetsz neki. Azt is tudod te milyen sokat teszel a saját egészségedért. Minden nap, minden apró döntéssel aktívan teszel azért, hogy ez az állapot így is maradjon. Tudod mennyire sok energiád van benne. Ismered a saját történeted és tudod honnan jutottál el idáig. Érthető okból óriási a lelkesedésed, amit mindenkivel szeretnél megosztani, hiszen annyian betegek a környezetedben, vagy szinte mindenkinek van pár kellemetlen tünete, amitől szeretne megszabadulni.

Annyian betegek és szeretnének meggyógyulni és te olyan lelkes vagy, hiszen te már jól érzed magad. Szeretnéd, ha más is jól lenne.

Logikusan azt gondolnád, hogy akinek baja van, majd nagyon kíváncsian fogja hallgatni a történeted és talán elgondolkodik, hátha neki is segíthet. Aztán óriási megdöbbenéssel tapasztalod, hogy nem, ez nincs így. Mintha mindenki ragaszkodna a saját betegségéhez. Mindenki meg akar gyógyulni, de annyira mégsem. Sőt, amit még jobban nem tudsz hova tenni az az, hogy mérgesek lesznek rád! Irritálni fogod őket. Azokat nem irritálod, akik egészségesek, ők örülni fognak és érdeklődéssel hallgatni. De minél betegebb valaki, annál jobban fogod idegesíteni. Igazából nem rád ideges, hanem magára, csak ezt még nem tudja.

Számomra a legnehezebb a paleoban, hogy befogjam a számat.

fightclub01

Hiába kerül szóba szinte minden baráti beszélgetés során, hogy kinek épp mi az aktuális baja, én tartom a számat és tized annyi dolgot mondok, mint amit valójában gondolok. Mindezt azért, hogy mások ne vegyék tolakodásnak. Hiába szeretnék segíteni, tudom nem szabad. Mindenkinek magának kell kitaposni az ösvényt. Ha valakinek komoly betegsége van, akkor vagy eljut egy olyan pontra, hogy megelégeli az állapotát és változtat, vagy végigvonszolja magát az életen. Sok idő míg az ember megérti, hogy a gyógyuláshoz magának is tennie kell. Nem is keveset. Elég hosszú időbe tellett, míg megtanultam, hogy nem szabad segíteni. Persze nagyon szomorú látni, hogy mások rosszul vannak mikor létezik megoldás, főleg mikor közeli emberről van szó.

Figyelem, figyelem! Fontos közlemény következik! Nem arról van szó, hogy megtaláltam a tudás egyetlen kelyhét a paleoval, hogy csak és kizárólag én tudom megmondani a tutit, az örökérvényűt. Arról van szó, hogy van valami, ami nekem nagyon segített és azt gondolom másnak is segíthet. Viszont nagyon nagyon bosszantó ez a tanult tehetetlenség, amit beleneveltek az emberbe.

Tanult tehetetlenség egy pszichológiai fogalom és azt az állapotot jelenti, mikor bár van megoldás a problémára, mégsem tesz semmit az ember, mert nem hiszi hogy kihatással lehet a probléma megoldására. A tanult tehetetlenség egyenlő a tanult reménytelenséggel, tanult hitetlenséggel.

De persze megértem, korábban én is részese voltam ennek, én sem hittem az ilyen jellegű gyógymódokban. Mindenesetre én lelkes vagyok, de tudom hogy vissza kell fognom magam.

Azt hiszem ezt a kitörő lelkesedést szokták mások tévesen Szektás Térítésnek értelmezni.

Nagyon frusztráló érzés, hogy szinte lehetetlen elmagyarázni egy kívülállónak, mennyire összefügg minden mindennel. Legtöbbünk is csak a paleozás hatására értette ezt igazán meg. Kívülről úgy tűnik, mintha mi paleosok a paleot valami “csodaszernek” hirdetnék, ami minden betegségre jó: kezdve a hajhullástól a cukorbetegségen át az ekcémáig. És ez így is van, rengeteg bajon tud segíteni.

Amit egy kívülálló nem ért meg, mert sosem tapasztalta a saját bőrén az az, hogy a paleo nem a betegséget gyógyítja meg. A paleo az immunrendszert tehermentesíti és erősíti fel annyira, hogy az képes legyűrni azt a betegséget, amilyen betegsége épp van az illetőnek. Ilyen értelemben fantasztikus, de ami igazán csoda az az emberi test.

5. A meg nem értett orthorexiás

Mit jelent az orthorexia? Az orthorexia nervosa egy új típusú pszichés zavar, amelyre jellemző, hogy a személy csak egészséges, vagy annak tartott ételeket hajlandó fogyasztani, azaz egészségesétel-függőségről van szó.

Ha valaki hatalmas testsúlytól szabadul meg, annál nagyon látványos a változás. Mindenki észreveszi, hogy valami történt. Sokan irigykedve néznek. Érdeklődnek mitől ez a fantasztikus változás. Ó, a paleotól? Remek, jól teszed hogy diétázol.

Én előtte és utána is gebe voltam, kívülről gyakorlatilag semmi változás sem látható. Az égvilágon semmi. Kicsit kevésbé sötét a szemem környéke, mert már nem vagyok vashiányos és kicsit vékonyabb lettem. De semmi olyan változás nem történt, ami feltűnő, amire azt lehetne mondani, hogy “Na, ez igen, megcsinálta”. Emiatt még kevésbé értik, hogy mit akarok ezzel a diétázgatással, hiszen sokan azt hiszik a paleo az egyenlő a fogyókúrával. Miért akarna egy vékony lány fogyókúrázni? Anorexiás talán? Orthorexiás?

Nem lehet egy idegentől elvárni, hogy megértsen, hiszen nincs a homlokomra tetoválva az élettörténetem, nem tudja a háttér történetet. Ez így normális. Azonban, ha olyan emberek nem értenek meg, akik ismerik a történetem és ennek ellenére túlzásnak tartják, amit csinálok, az valahol nekem kicsit elszomorító. Valamilyen szinten érthető, hogy mindenki értetlenkedik, hiszen az egész paleo, az összes teóriájával teljesen ellentmond annak, amit mindenhol hallunk. Ellentmond a “józan ész logikájának”, vagy legalábbis úgy tűnik kívülről. Pedig nem.

6.  A Paleo nem csodaszer

A paleo szerintem fantasztikus, nekem legalábbis hihetetlen sok javulást hozott, de ennek ellenére nem gondolom azt, hogy csodaszer.

Senkinek sem fog visszanőni az amputált keze tőle és a kipurcant hasnyálmirigye sem fog több inzulint termelni, ha már elhalt. Mi több az elhalt pajzsmirigye sem fog már újra hormont termelni.

Lássunk reálisan. Rengeteg dologban segített a paleo, de van pár olyan dolog, aminek a megoldásához kevés. Nekem ilyenek a miómák, továbbra is megvannak és nőnek szép lassan. Ilyen a t3 rezisztencia, ez továbbra is fennáll és a paleo semmit sem javított rajta. Bár halkan jegyzem meg, hogy az orvosok szerint t3 rezisztenica nem is létezik.

Van, hogy a paleo csak egy erős alap, de ötvözni kell más gyógymódokkal, gyógyszerekkel akár. Ma nem a paleolit korban élünk, használjuk a modern tudomány vívmányait is.

7.  Következetesség és kitartás

Nem lehet türelmetlenül paleozni.

Nem lehetnek irreális elvárásaink. Hosszú évek alatt betegedtünk meg, meggyógyulni sem 5 perc alatt fogunk.

Bár a legtöbb gyógyulás egész gyorsan jelentkezik, akár 1-2 hét alatt, de van olyan probléma, amihez több idő kell. Nekem ilyenek voltak a ciszták. Ez vonatkozik a fogyásra is, senki sem 1 nap alatt szedett fel 30kiló felesleget, ne is várja, hogy 1 nap alatt lefogy.

Aki pár nap múltán feladja, mert nem látja a változást, annak lehet nem való a paleo. Ők azok, akiktől ezt halljuk: “Én kipróbáltam, de nekem nem jött be a paleo!”. Tudva, hogy mennyire elképesztően sok munka van a paleozás mögött, mindig gyanakodni kezdek, mikor valaki ilyen könnyelműen dobálózik hasonló mondatokkal. Valóban? Elég kitartóak voltunk és következetesek? Legyünk őszinték, legalább magunkhoz. Kit verünk át? Magunkat? Olyat mondani, hogy valami nem segített csak akkor mondhatunk, ha mindent megtettünk. És akkor teljesen jogosan.

Chris-Kresser

8.  “Tanulni, tanulni, tanulni” (Paleo Coelho)

Nem lehet lustán paleozni.

A paleonak megvannak a szabályai, de némileg azért képlékeny. Úgy értem paleon belül képlékeny hol vannak a határok kinek mi tesz jót. Kinek a több zöldség, kinek a kevesebb. Mivel nincsenek igazán szakemberek (de nem csak ezért), mindennek magunknak kell utánajárni, utána olvasni. Másképp egyszerűen nem megy. A paleo egy rendszer, amit magunkra kell igazítani, hiszen mindenki más, más alap problémákkal küzd. Paleozni nem lehet passzívan, folyton tanulni kell. Rugalmasan kell gondolkodni. Kritikusnak kell lenni. Ébernek kell lenni. Ha valaki olyan típus, hogy mástól várja, hogy megmondja a tutit, az bajban lesz egy idő után. A tanulásért mi magunk vagyunk a felelősek. Folyamatosan kell fejlődni. A sült galamb nem fog a szánkba repülni.

A gyógyulás ott kezdődik, hogy felelősséget vállalunk magunkért. Nincs olyan, hogy “De te nekem azt mondtad…”. Minden döntést mi magunk hozunk meg és vállaljuk is érte a felelőséget. Csak magunknak tehetünk szemrehányást, hogy nem voltunk elég alaposak, nem jártunk eléggé utána, nem csináltuk elég jól, nem reagáltunk időben.

A paleo nem egy merev rendszer, magunkra kell igazítani. Minden szakirodalmat el kell olvasni, érdemes kapcsolatban lenni más paleosokkal (például facebook csoportok keretén belül, vagy klubbokban). A tapasztalatcsere nagyon fontos. Érdemes laborban ellenőriztetni időnként az állapotunkat, mérhető-e a javulás.

Tervezés, kivitelezés, ellenőrzés, újratervezés, ha szükséges.

Vannak egyéni érzékenységek, amiket figyelembe kell venni. Például hiába paleo a tojás, egy tojásérzékenynek nem fog jót tenni. Kerülnie kell, hiába paleos étel. Tehát a paleozás nem csak abból áll, hogy megtanultuk az alapszabályokat, és mereven követjük azt, hanem azt is értjük mit miért nem szabad enni és képesek vagyunk az önálló finomhangolásra. 

6b43ffda-9010-11e3-bd0b-12313d0244d2-medium

Aki nem tud önálló lenni, az nagy gondban lesz. 

Senki sem fogja megmondani grammra pontosan mennyi húst, zöldséget együnk egy nap, nincsenek ilyen szabályok, ezt magunknak kell kitapasztalni. Önállónak kell lenni, és éberen figyelni a testünk reakcióját.

9. Macera

A paleo rengeteg plusz munkával, főzéssel, beszerzéssel jár.

Ne is áltassuk magunkat, valljuk be őszintén. Mindig előre kell gondolkodni, ha vendégségbe megy az ember mit fog enni, ha elutazik mit fog enni, ha étterembe megy mit fog enni. Idő kell, míg hozzászokik az ember. Szigorúan a paleot betartani, csak úgy lehet ha mindenre felkészülünk előre.

Sokkal egyszerűbb reggel 15 perccel később kelni és útközben bedobni egy pék sütit (ami persze mindenhol kapható), mint korábban kelni paleos reggelit készíteni. Este is kellemesebb lenne csak heverészni a tv előtt és nem a konyhában görnyedni, majd másnap a menzán enni. Sokkal egyszerűbb lenne nem paleozni, de ha valaki meg akar gyógyulni, annak tennie kell érte. Aki valóban szeretné jobban érezni magát, annak erőfeszítéseket kell tennie. „Nincs nekem erre időm és energiám” – közhely, de igaz, az embernek arra van ideje, amire időt szán. Kevés dolgot tudnék felsorolni, ami fontosabb az egészségnél.

De – és itt jön a lényeg – sosem tekintettem úgy a paleora, mint egy oltári nagy nyűgre. Sokkal inkább egy hatalmas lehetőségnek élem meg, az egyetlen dolognak, ami végre segített nekem. Ellentétben a sok korábbi próbálkozással ez működik és emiatt igen nagy hálát érzek. Hogy lehet nyűg az, ami segít nekünk?

Az elején nehéz, de aztán rutin lesz belőle. Nem is gondolkodik rajta az ember, csak reflexből csinálja. Sosem hagynám abba emiatt, de nem mondom hogy nem jönne jól néha egy házi paleos szakács.

10. Önérvényesítés, avagy a legjobb asszertivitás tréning

526940_4301156364857_636430375_n

A paleozás egy igazi önérvényesítési tréning.

Érezned kell, hogy jó úton haladsz és ebben nem szabad, hogy mások elbizonytalanítsanak. Hidd el sokan próbálják majd letörni a lelkesedésed. Van, aki csak szórakozásból, van aki irigységből, van aki értetlenségből. De te ne hagyd! Tanulj meg nemet mondani! Ez szerintem az emberek nagy részének egyáltalán nem könnyű, de gyakorolni kell. Ha nem akarsz olyat tenni/enni, ami neked árt és ezért nemet mondasz valakinek, az nem bunkóság a másikkal szemben, mindössze érdekérvényesítés. Ne keverd össze a kettőt! Légy kemény!

11. Paleozni főzés nélkül

Nos, nem akarok senkit sem kiábrándítani, de ha valaki paleozni akar, annak főznie kell és nem is keveset. Egy másik lehetőség, hogy beszerez egy jól főző paleos barátnőt/barátot, vagy paleos szakácsot tart. Ez utóbbihoz bankot is kell rabolnia. Nem lehet főzés nélkül megúszni. Mint ahogy piacra járás nélkül sem. Mint ahogy tervezés nélkül sem. Ha nem tervezett előre, éhes lesz és csak nem paleos étellel fog tudni csak jóllakni. Ha ez túl gyakran megtörténik úgy sajnos nem lehet gyógyulni.

12. Nem akarásnak nyögés a vége

Bubó

Legyünk őszinték magunkhoz. Paleozni akarni kell. Nem lehet csak kicsit akarni.

Senkivel sem szokott véletlenül megtörténni, hogy egyszer csak paleozik anélkül, hogy akarta volna. Ha valaki nem gondolja komolyan az életmód váltást, az nem is fogja lelkiismeretesen tartani a szabályokat. Nem is fogja elérni a várt eredményt. Ilyenkor szeretjük a paleot hibáztatni. De valóban jogunk van hozzá? Hibáztatni csak akkor hibáztathatjuk, ha tiszta lelkiismerettel elmondhatjuk, hogy 100%-osan betartottuk a szabályokat. Csak akkor.

13. Háromszor adja vissza Ludas Matyi

Egy letisztult szervezet sokkal érzékenyebben reagál a régi mérgekre. Úgyhogy ne csodálkozzunk, ha minden egyes tudatos, vagy véletlen bűnözés sokkal jobban meg fog viselni minket. Minden ilyen kis félreevés tökéletesen jó arra, hogy lássuk miért is paleozunk valójában. A hatás ritkán marad el. Hasmenés, puffadás, rossz szájíz, kiütések, pattanások, rossz gyomor, általában így bosszulja meg magát a bűnözés, de néha semmi különös sem történik. Ez utóbbit lehet áldásnak felfogni, de szerintem nem az.

Ezeket csak azért írtam le, mert én ezeket tartom „nehézségeknek” a paleoban, viszont a listában felsorolt dolgok egyike sem indokolja számomra, hogy egyáltalán felmerüljön bennem egy másodpercig is, hogy feladjam a diétát!

Miért is akarnék egy olyan dolgot abbahagyni, ami az én mindennapi életminőségemre ekkora pozitív hatást gyakorol?

…érdekel a Paleo Elméleti Háttere? Ha igen, itt találod –>


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s