Paleo Pozitív

ÉN ÉS A PALEO

A paleo elkezdése után gondosan lejegyeztem mindent, amit tapasztaltam magamon, hogy emlékezzek rá mennyi nyavalyától mentett meg engem ez a diáta, vagy inkább életmód – még véletlen se felejtsem el. Elég nagy a lista és olyan dolgok is változtak, amikre legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna. Eredetileg csak az inzulinrezisztenciát szerettem volna kezelni, nem gondoltam hogy olyan kincsre bukkanok, ami az egész életminőségemre hatással lesz!

Én racionális ember vagyok nem ugrom bele ész nélkül bármibe. Mindennek alaposan utánajárok. Lázasan kutakodni kezdtem az interneten, magyar, majd angol oldalakat böngészve. A paleo melletti és elleni érvek is érdekeltek. Úgy teljes a kép. A paleo előnyei és a paleo hátrányai. Amit olvastam elég lelkesítő volt, mert rengeteg gyógyulástörténet volt és meglepetésemre sok endometriózis gyógyulás is, míg a kritikák nem voltak túl meggyőzők. Mi több egyáltalán nem.

Megéreztem, hogy ez lesz az én utam, tudtam hogy segíteni fog! Nem késlekedtem, azonnal elkezdtem…bele a lecsóba, semmi cécó, időhúzás…mindent a szabályok szerint csináltam az elejétől. Szerintem úgy van értelme. Azt gondoltam teszek egy próbát egy hétre, annyit fél lábon is kibírok, aztán legfeljebb abbahagyom, ha nem jön be. Nincs semmi vesztenivalóm.

Én, aki világ életében gebe volt, elkezdtem diétázni. Kipakoltam minden nem paleos dolgot a kamrából, hűtőből és elajándékoztam. Hogy pontosan miért kezdtem el paleozni, azt ITT találod.

Akkor lássuk mi is változott:

1. Hasi felfúvódás teljes megszűnése

Megjegyzem előtte fel sem tűnt, hogy van nekem olyan, pedig sok helyen olvastam, hogy a betegségem felfúvódást okoz.

Furcsa milyen vak és süket az ember a saját testére. Miért nem tűnt fel nekem, hogy milyen kényelmetlen a hasam, ha szűk farmerban vagyok, milyen kényelmetlen sokszor ülni és miért nincs kedvem sört inni, holott régen mennyire szerettem? Egyértelmű így utólag, hogy nagyon fel voltam fújódva, főleg úgy hogy megtapasztalhattam, milyen érzés mikor normális az ember hasa és nem felpuffadt. Bár mindig vékony voltam a hasam mindig úgy nézett ki, mint egy 4 hónapos terhesnek – korábban azt hittem, hogy ez így normális. Most elképesztően lapos. Korábban meg voltam győződve, hogy ilyen lapos hasa csak a tinilányoknak lehet, koromnál fogva nekem már sosem. Nem igaz. 

2. Energiám előkerült

Eltűnt rólam az állandó fáradtság.

Korábban részemről a nap befejeződött miután hazamentem a munkából. Kérdezgettem a munkatársaimat miket csinálnak még munka után, mert én valahogy annyira fáradt voltam állandóan, hogy semmi plusz dologhoz nem volt kedvem és energiám. Elvégeztem, amit kellett otthon, aztán pihengettem a TV előtt. A diétával már egy hét múlva mintha valami energia tartalékok szabadultak volna fel. Volt, hogy „elfelejtettem” lefeküdni és ott tevékenykedtem még éjjel 1-kor. Ami még fontos, hogy állandó volt az energia szintem, nem ingadozó. És reggel sem voltam félholt, hanem valahogy gyorsabban és vidámabban ébredtem. A hétvégi kirándulásokat is nagyon jól bírtam fizikailag.

3. Nincs gyulladás és has fájdalom

Már egy hét diétától elmúlt a csípő bursitisem, ami egy izületi gyulladás.

Három, azaz 3 éve nyomott a csípőm, ha feküdtem rajta! Sok orvosnál jártam vele, kaptam gyulladás csökkentő tapaszokat, de semmi sem hatott. Semmi! Az összes orvos a gyulladást túlerőltetéssel magyarázta és kopással. Viszont nem értem, hogyan lehet 3 évig túlerőltetni egy csípőt a semmivel! Ettől a diétától 1 hét alatt elmúlt. Ez a változás egész egyszerűen ledöbbentett. Egyszer csak észrevettem, hogy nem nyom. Egyszerűen fantasztikus, sosem gondoltam volna, hogy ennek köze lehet a táplálkozáshoz, de mi mással lehetne ezt magyarázni?

A térdem korábban állandóan vizesedett. Nem tudtam guggolni. Ez is teljesen elmúlt! A hasamban a nyilallások elmúltak, nem érzem a hasam, ami fantasztikus! Korábban mindenem kicsit gyulladásban volt, fájdogált az összes has közeli csontom, például a szemérem és medence csontom. Ez mind megszűnt. Sok ember, köztük én is elfelejtettem, hogy A NORMÁLIS AZ, HA NEM ÉREZZÜK A TESTÜNKET! Bár sokan szeretnek viccelődni, hogy „Ha fáj, legalább érzem hogy élek”, de ez csak önámítás. A normális az, ha nem érezel semmit. Csak a legtöbbünk már alig emlékszik arra, milyen érzés mikor nincs semmi gond. Én is így voltam ezzel.

Nem csak a csípőből és hasból múltak el gyulladások, hanem olyan helyekről is, mint az orrpolipom.

Sokszor volt duzzadt, gyulladt, nehezebben vettem levegőt az orromon. Ezzel a problémával is voltam sok orvosnál. Szerintük az orrpolipom orrsövényferdüléstől volt. Évekig azt hittem allergiás vagyok. Állandóam arcüreggyulladásom volt. Évekig szedtem allergia gyógyszert. Körülbelül 1-2 héten belül örömmel vettem észre, hogy ezerszer jobban szelel az orrom. Őszintén erre sem számítottam, hogy függ ez össze az ételekkel? De most komolyan, mi köze ennek az ételeimhez? Kétlem, hogy a paleo kiegyengette az orrsövényferdülésemet, csodákra azért ő sem képes. Továbbra is volt orrsövényferdülésem mégsem volt bedugulva az orrom. Sosem gondoltam, hogy ilyen távolra kihat a táplálkozás!

4. Labor eredmények

Teljesen elmúlt a vashiányom és a vérszegénységem is (hiába szedtem paleo előtt vas tablettát, az önmagában semmit sem segített). Prolaktin és tesztoszteron szintem már három hónap paleozás után rendeződött, ebből lehet következtetni, hogy az inzulinrezisztencia is rendeződött. Továbbá az ultrahang már nem talált zsírosodó májra utaló jeleket, mint korábban. Már jó a D vitamin szintem, korábban hiányom volt (szedtem étrend kiegészítőt). Megszűntek a funkcionális ciszták, bár ehhez hosszabb időnek kellett eltelnie. Koleszterintem továbbra is magas, viszont triglicerid szintem nagyon alacsony, nagyon alacsony a CRP szintem.

INZULINREZISZTENCIA
Hogyan teszteltem az inzulinrezisztenica javulását?
Természetesen nem terheléses cukorvizsgálattal! Fontos tudni, hogy ha az ember kevés szénhidrátot fogyaszt, mint általában a paleoban, vagy más low carb diétában, akkor ez fals eredményt hozhat a teszten! Rossz lesz az eredmény, mert a szervezet teljesen elszokott az ilyen töménységű cukortól, amivel napi szinten már sosem találkozik! Semmi értelme terheléssel vizsgálni a javulást. Low carb diétá, vagy paleo alatt a negatív cukorterhelés nem jelenti az inzulinrezisztenica romlását! Sajnos ezzel sokan nincsenek tisztában és félreértik az eredményt.

Hogyan tesztelhetjük a javulást?
Otthoni mérés: Vehetünk egy vércukormértőt és méricskélhetünk evés előtt-után meg persze reggel éhgyomorra. Kifejezetten meggyőző néha az ilyen méricskélés, jobban megértjük a glikémiás index táblázat hasznosságát! Én tesztelgettem paleozásom elején, aztán leszoktam róla. Ezzel természetesen inzulinszintet nem tudunk mérni.

HbA1c szint mérése: Laborban megnézethetjük a HbA1c szintet. Ez az elmúlt három hónap átlagos vércukorszintjét mutatja. Nagyon hasznos mutató! Ezt is nézettem.

Nemi hormonok: Ha az IR okozott hormonális elváltozást (emelkedett prolaktin, tesztoszteron), akkor ezen hormonok mérésével képet kaphatunk az IR javulásról.

Hallgass a testedre: Egyszerűen figyeljük meg magunkat, jelentkeznek-e még az IR egyéb testi tünetei (evés utáni fáradtság pl).

Több szénhidrát a mérés előtti napokban: Ha a terheléses cukorvizsgálat előtti napokban több szénhidrátot eszünk (pl. több gyümölcsöt, édesburgonyát, gesztenyét, aszalványokat), akkor a szervezet visszaáll és jobban fogja tolerálni a cukros löttyöt is. Így már érdemes belevágni a vizsgálatba, ha nagyon szeretnénk!

Nem cukoroldatos terhelés: Cukoroldat helyett kérhetjük a terhelést a legnagyobb szénhidráttartalmú étellel, amit paleos napjainban eszünk. Ez általában az aszalt gyümölcs, vagy banán.  Ez lenne a legreálisabb. De nagyon kérlek titeket, ha ezt választjátok fotózzátok le a laboros hölgy arcát :-D. Ha belegyeznek, akkor pedig az intézmény nevét küldjétek el :-)! Minden paleos IR-es oda fog járni.

Személyes megjegyzés:
Aki inzulinrezisztenciás az feltétlen elhízott? Nem. Egyáltalán nem feltétlen elhízott. Én például nem voltam cseppet sem elhízott mégis kialakult nálam a betegség.
Elmúlik az inzulinrezisztencia? Elmúlik egészen addig, míg diétázol, ahogy abbahagyod egyből vissza fog jönni. Sok nőnél akkor derül ki az inzulinrezisztencia, mikor nem tud teherbe esni. Sokan ilyenkor lelkesen elkezdenek diétázni és valóban ez hatásos is, mert legtöbbször jön a gólya és megszületik a rég várt baba. Azonban nem árt észben tartani, hogy az inzulinrezisztencia nem ér véget a fogantatással és a gyermek megszületésével! Akinél kialakult az inzulinrezisztencia, annál egészen addig fennáll ez az állapot, míg nem változtat a táplálkozásán! Azt is mondhatnám, hogy az inzulinrezisztencia nem csak egyszerűen egy állapot, ami akadályozza a terhességet, hanem egy olyan dolog, ami az egész szervezetünkre nagyon negatív hatással van. Nem szabadna félvállról venni. Véleményem szerint egy inzulinrezisztenciásnak egy életre be kéne rendezkednie a diétára.

Ez a meddő nők problémája? Dehogy! Rengeteg embert érint és nagy részüknek halvány fogalma sincs róla, hogy inzulinrezisztenciája van. Az inzulinrezisztencia nemtől kórtól független! Aki nő, fiatal és meddő, annál esetleg egy terheléses cukorvizsgálat kimutatja, ha alapos az orvos és eszébe jut elvégeztetni a vizsgálatot. Mindenki másnál – férfiaknál, idősebbeknél – már csak nagy valószínűséggel akkor derül ki a probléma, mikor már kialakult a 2-es típusú cukorbetegség. Ilyenkor már az éhgyomori vércukorszint is magas. Sajnos a cukorbetegség rengeteg egyéb egészségügyi probléma melegágya is.

Endometriózis és miómák. Hogy a diéta milyen hatással van az endometriózisra esetleg miómákra azt nem tudom, sajnos ebben az esetben nehéz laborral a javulást igazolni, mert nincs olyan érték amit nézhetnének. De szubjektíve sokkal jobban érzem magam, nem fáj a hasam havonta (sokat elárul, hogy sosem eszem fájdalomcsillapítót, korábban 1 doboz/hó volt az adag). Ez a fejlemény igencsak nagy lelkesedéssel tölt el. A miómák természetesen nem tűntek el. Voltam UH-on az egyetlen nőgyógyásznál, akiben bízom (Dr. Fülöp István), ő semmilyen endometriózisra utaló jelet nem talált és nekem sincs semmi ilyen jellegű panaszom. Remélem ez így is marad.

5. Egyéb „apróságok”

Nem hullik már úgy a hajam. Korábban tele volt vele minden: lefolyó, párna, ruha, mosógép. Már csak normális szinten hullik. A másik érdekes dolog, hogy már alig fáj a fejem, nem vagyok frontérzékeny. Korábban minden frontkor kikészültem. Remekül bírom a hideget, régen állandóan fáztam, mindig jéghideg volt kezem-talpam, ez teljesen megszűnt. Ha hideg szél, vagy légkondi fújt rám egyből vagy megfáztam, vagy megfájdult a fejem, vagy begyulladt a fülem. Ez már a múlté, el sem hiszem. Most is van nálam mindig fájdalomcsillapító, de a fejfájós kollégákat etetem már csak vele.

6. Átalakult éhségérzet

A legtöbb diétát az ember sanyargatásnak éli meg, mert le kell mondania ételekről és azért is mert nem ehet annyit amennyit akar. Éhesnek érzi magát. Itt annyit lehet enni amennyit akar az ember. De általában nem akar sokat enni.

Mivel a hús nagyon laktató étel, sokkal kevesebbtől jóllakunk és sokkal hosszabb ideig leszünk jóllakottak. A paleo diétától teljesen átalakul az éhség érzet. Magamat figyelve arra jöttem rá, hogy egyedül akkor vagyok kívánós és kívánnám meg a „tiltott ételeket”, ha éhes vagyok (de akkor sem eszem meg). Egyébként sosem. Ha nem vagyok éhes, akkor csak azért mert mosolyog rám egy süti egyáltalán nem jut eszembe megenni.

Állandóbb lesz a vércukor szint, emiatt nem álmodozom napközben állandóan az ételről. Nem fantáziálok állandóan sütikről. A hagyományos táplálkozásnál azt hiszem jellemzőbb, hogy ha ránk mosolyog egy süti, akkor megkívánjuk. Sőt mivel a többi diéta mennyiségre is korlátoz, ezért folyton az ételen jár az ember esze. Itt nem. Az étkezések között eszembe sem jut az étel.

7. Fogyás

A diéta jellemzője, hogy az ember fogy tőle, pont annyit hogy visszanyerje a normál alkatát. Vagy, ha valaki nagyon vékony (a rossz tápanyag felszívódás miatt például), akkor hízhat is.

Jó hír, hogy pont azok a bosszantó puha hasi zsírok tűnnek el, amiket úgy utál mindenki. Nálam egyáltalán nem volt cél a fogyás. Részemről én korábban sem voltam kövér. Paleo előtt közvetlenül 52kg voltam (164cm vagyok). 2-3 kilót fogytam. Igazság szerint azt a 2-3 plusz kilót az elmúlt 2 évben szedtem fel, korábban mindig gebe voltam. Világéletemben 46-47kg voltam, most 49kg vagyok. Ami nagyon fontos, hogy ez egy olyan vékonyság, ami erővel társul: bár vékony vagyok, sokkal erősebbnek érzem magam és strapabízóbbnak!

Lényegében úgy érzem magam, mintha 15 évet fiatalodtam volna testileg.

Magyar

8. Pszichés egészség

Valahogy sokkal kiegyensúlyozottabb is lettem. Korábbi nagyon felszínes alvásomat felváltotta a nyugodt mély alvás. Összességében sokkal nyugodtabb lettem, sokkal kevesebb dolog tud felidegesíteni. Elmúlt egy fura nyugtalanság érzet. Sokkal jobb a hangulatom is.

Természetesen, ha javul az ember egészsége az pozitívan hat az ember pszichéjére is, mert már nem fáj neki ez-az. Óriási jelenősége van annak is, ha az ember úgy érzi ismét visszanyerte a kontrollt saját állapota felett. Ettől függetlenül meg vagyok győződve arról, hogy a pszichés javulást nem csak önmagában ez okozza. Rengeteg testi betegség okoz pszichés tünetet, ilyen például a hormon zavar (PMS), inzulinrezisztencia, krónikus gyulladások (például az endometriózis is állandó krónikus gyulladással jár), vitaminhiányok, ételérzékenységek és sorolhatnám még. Ezek mind kihatással vannak az emberre nem csak testi, hanem lelki szinten is.

Örök igazság, hogy a lélek megbetegítheti a testet. De ne felejtsük el, hogy ez sajnos fordítva is igaz. Ha a test beteg, az hatással van a lélekre is. 

AZ ELKÉPESZTŐ EMBERI TEST

AZ ÖNGYÓGYÍTÓ TEST

A test öngyógyító képessége elképesztő, csak gondoskodni kell róla.

Ha a testnek megadunk mindent, amire szüksége van és nem bombázzuk mérgekkel, amikkel küzdenie kell, akkor teszi a dolgát: tökéletesen működik. A test hihetetlen erőkkel szolgál minket, értünk dolgozik. Nekünk csak jól kell vele bánnunk és meghálálja a törődést.

leonardo

AZ ALKALMAZKODÓ TEST:

Azt kell, hogy mondjam az emberi szervezet elképesztően alkalmazkodó, mindenhez hozzászokik!

Ez persze hasznos, de másik oldalról az ember képes gyorsan teljesen elfelejteni mi a normális állapot. Milyen az, amikor nincs semmi gond. Milyen az amikor az ember nem érzi a testét. Ez az állapot a normális! Mikor paleo mellett megtapasztaltam milyen az mikor jól van az ember, ez döbbentett rá milyen régóta mennyire szörnyen éreztem magam, csak egyszerűen hozzászoktam. Nem tűnt fel, csak így utólag értettem meg. És hányan vagyunk így ezzel?

A “BESZÉLŐ” TEST

A test nincs csendben, ha valami nem tetszik neki szól nekünk, csak figyelni kell rá és nem ignorálni amit érzünk! Kezdetben halkan szól (egy megkívánás, egy undor érzet, egy fejfájás, egy puffadás), de egy idő után üvölt (fájdalom, betegség).

Arra is csak a paleoval jöttem rá mennyire nem figyel az ember a saját teste jelzéseire! Minden jelre oda kell figyelni, a legapróbbra is, hallgatni kell a megérzésinkre! Ha valamit érzünk, az úgy van, nem képzelődés.

Ezeket a javulásokat hozta nálam a paleo. Fényévekkel jobb a közérzetem és az állapotom, mint paleo előtt. Korábban bármivel próbálkoztam nem igazán segített. Hogy meddig marad így ez az állapot? Fogalmam sincs, nem vagyok jós :-), de reményeim szerint jó sokáig, sőt további javulásoktól sem zárkózom el.

…és milyen a Paleo Negatív Oldala? Ha érdekel, itt találod –>


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s